Tijm houdt de luchtwegen schoon

Een vreemde buitenwereld vandaag. Prachtig zonnig lenteweer en toch heel stil in Arcen. Het voelt alsof ik in een onwerkelijke film ben terecht gekomen met het rondwarend Coronavirus als onzichtbare bedreiger.

Gelukkig kan ik nog van alles doen in de tuin. Daar voelt het als een veilige oase. Gisteren heb ik paadjes tussen de groentebedden gemaakt met boomstammetjes en afgezaagde takken. Daartussen stro gelegd. Ook zijn alle koolzaadjes prachtig uitgekomen in het kasje. De tuinbonen en rijspeulen staan klaar om buiten uitgeplant te worden. In de tuin zijn nu nog enkele gezonde eetbare zaken te vinden. Groenlof, winterpostelein, paardebloemblad, laatste restjes palmkool en boerenkool, Eeuwig Moes, peterselie, bladselderij, bieslook, knoflook en daslook. Allemaal hele goede bronnen van vitamines en mineralen, die we nu zo goed kunnen gebruiken.

Verder drinken we thuis veel kruidenthee. Met name doe ik bij elke kruidenthee Tijm, een zeer goed kruid om de luchtwegen te desinfecteren en slijm op te lossen. Tijm houdt dus de luchtwegen schoon. Ook onze valkparkiet Jeppie drinkt graag een slokje mee. Verder smaakt het ook prima.

Gemakkelijk en goed: Tijmthee
Tijmthee met geheel of als hoofdbestanddeel Tijm, kun je maken gewoon met paar takjes verse Tijm of gedroogde Tijm in de theepot te doen, het water net van de kook af erbij, 5 minuten laten trekken. Eventueel nog een theelepeltje honing in je glas erbij doen. Ook Salieblad, Brandneteltoppen, Rozemarijn, Citroenmelisseblad  en Venkelzaad zijn als toegevoegde kruiden prima bij Tijm voor een gezonde kruidenthee en nu al deels mogelijk in je tuin te vinden of gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar (liefst biologisch – Venkelzaad, gedroogde Tijm). Steeds met kleine slokjes drinken. Als de thee kan leeg is kun je gerust opnieuw bijvullen met heet water. Je kunt de hele dag thee van deze Tijmtakjes trekken. Zo spaar je tevens de plant.

Hierna volgt nog  een recept voor hoestsiroop van Tijm, gemakkelijk om snel te kunnen pakken want lang houdbaar, en een recept voor een hoestdrank zonder suiker (te maken voor een of twee dagen, korter houdbaar).

Tijmsiroop
– 25 g verse Tijmtakjes
– 0,25 l water
– 125 g honing + 125 g suiker
– evt. stokje zoethout
Water aan de kook brengen. Zoethout 5 minuten laten meekoken. Tijm erbij en vuur uitzetten, 20 minuten laten trekken. Zeven, honing en suiker toevoegen en bij laag vuur laten oplossen, niet koken. Afvullen in steriel liefst donker flesje. Na openen koel en donker bewaren, bijv. in koelkast bewaren. Zeker nog 6 weken tot enkele maanden houdbaar. Schudden voor gebruik.

Gebruik bij o.a. verkoudheid, verstopte neus of bronchitis. Tijm houdt de luchtwegen schoon. Ook prima om een dopje in een groot glas water te doen en met kleine slokjes te drinken ter preventie.

Hoestdrank (thee) met zoethout, venkelzaad en tijm
– 1,5 l water
– 10 g gedroogde zoethoutwortel, fijngemaakt
– 30 g venkelzaad, fijngemaakt
– 20 g verse tijm of 5 -10 g gedroogd

Kook het water met het Zoethout gedurende 5-10 minuten.  Breng net van de kook af. Doe het gevijzeld Venkelzaad erbij. Laat nog 5 minuten trekken.  Doe de Tijm erbij. Laat nog 5 minuten trekken. Totale bereidingsduur: 20 minuten. Drink met kleine slokjes.  Tip: Maak voor één persoon ca. 0,5 l. per dag i.v.m. benodigde hoeveelheid per dag (3 – 4 koppen), deel dan bovengenoemde hoeveelheden door 3.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.