Dieren in de tuin

Hoe vaker we in de tuin zijn en hoe beter alles begint te groeien (ook het fruit: bessen, aardbeien en kersen), hoe meer dieren zich in de tuin laten zien. Ik beschouw ze als vrienden in ons tuinparadijsje. Ook zij hebben immers een veilige rustplek en eten nodig.

Konijntje

Dit weekend liet zich regelmatig een jong zeer snoezig konijntje zien, helemaal niet bang en rustig knabbelend aan Zevenblad en gras. Erik rende er klappend achter aan om hem weer weg te jagen. Dat was een heel vrolijk gezicht, maar gelet op de kool, sla, en jonge bloemen gaan we toch maar konijnengaas zetten. Het konijntje kan best maar vroeg leren om achterdochtig voor de mens te zijn. Er zijn diervriendelijke maatregelen beschikbaar om de oogst te beschermen. Volgens de buren zou je ook goed een naar petroleum stinkende lap kunnen ophangen, dit hebben zij ooit gedaan bij een haas in de moestuin. Ruikt wel niet zo lekker voor de tuinier. Ik heb vorig jaar zelf afgeknipte pepermunt en salie in een heel vers konijnenhol gelegd. Hielp ook goed, het konijn bleef verder weg.

Koekoek

Op weg naar de moestuin vliegen de sierlijke dunne blauwe libellen al om je heen. In de tuin zijn veel merels en een roodborstje. Ze komen graag nieuwsgierig vlakbij ons kijken als we aan het werk zijn en wurmpjes vangen. Ook lusten merels graag fruit, dus volgend jaar wapperende geluidmakende dingetjes in de kersenboom hangen. Verder heb ik al tweemaal een overvliegende Koekoek gezien. De eerste keer dat hij overvloog riep hij zijn naam! Vandaar dat ik nu weet dat hij beetje lijkt op een sperwer als hij vliegt. Ook zag ik dit weekend tweemaal een prachtige blauwe IJsvogel over de beek vliegen. Die zitten veel in Arcen, aan de Maas en bij de beek. De houtduiven pikken graag een graantje of boontje uit de tuin en eten ook het jonge groen, daarom staan er tunneltjes over de groentenplanten. Een perfect werkende maatregel.

Regenwormen

Bij het scheppen in de aarde komen er meteen kleine zandbijtjes op de verse aarde af, waarom weet ik nog niet. Ook zitten er veel regenwormen,  die komen bij het spitten naar boven. Ik red ze zo goed als mogelijk bij het opgraven. Soms zijn ze wel 20 centimeter lang! Het zijn essentiële dieren voor de bodem en dus voor de tuin. Ik ben erg blij met elke regenworm! Deze tere weke diertjes eten de organische grote delen (zoals onkruidresten) in de grond op en poepen deze na vertering als fijne deeltjes uit die voor de planten opneembare voedingsstoffen bevatten. Het zijn echte bodemhelden!

Aspergehaantje

Er zitten veel hommels in de tuin. In de tunnelkas zat pas een hele grote bijzonder uitziende (Koningin?) van een mij niet bekende  hommelsoort. Omdat hommels, bijen en wespen lastig uit de tunnelkas wisten te vliegen, ondanks dat de (lagere) deur open stond, heb ik de gazen raampjes bovenin de zijkanten open geknipt. Dat hielp goed. Verder zitten er veel soorten vliegbeestjes en kevertjes in de tuin -ook prachtige goudkleurige en blauwe kevers. Het mooie Aspergehaantje zit op de asperges, deze zet zijn eitjes af op de plant en zijn larven eten de plant op. Ze lusten ook alleen asperges. Hierdoor kan de plant minder voeding aanmaken en opslaan voor de wortels in de winter. Remedie: aspergehaantjes vangen. Ze elders loslaten kan ik proberen, zouden ze de asperges weten terug te vinden? Hoe komen ze überhaupt, als je een paar aspergeplanten zet?  Een wonder eigenlijk! Gisteren verstoorde ik een hele grote oranje nachtvlinder uit zijn dagslaap bij het tuinhuis, die onder een handdoek om de pomp gehangen zat te dutten. Ook de vele kevers en de talrijke spinnen zijn (meestal) zeer nuttig, bij het omzetten van organisch materiaal en bij het eten van allerlei vliegjes. De natuur is een wonder, elke dag zie en leer ik zoveel.

Strontvliegen

Bij de ton met (naar rotting en mest stinkende!) brandnetelgier  vliegen dikke strontvliegen.  Ik heb de brandnetelgier gisteren steeds als klein scheutje in gieter water gedaan, een soort ‘bio-pokon’. Doet ook wonderen hoop ik. Ik heb de appelbomen ermee gespoten tegen de luizen. Eén appelboompje heeft het zwaar te verduren gehad. Hoe jammer, want hij bloeide zo prachtig! Nu staat hij er triest bij met veel kleine appeltjes maar nog maar weinig blad. Hoop dat hij de zomer gaat overleven. Heb hem gisteren extra mest en brandnetelgier gegeven. Hij krijgt ook hulp van de talrijke wantsen en lieveheersbeestjes die de bladluis eten. De druivenstruik blijkt momenteel ook zomersnoeiwerk (’toppen en dieven’) nodig te hebben. Hier zit ook een soort galmijt (beestje) in het blad, niet echt heel schadelijk voor de druif, mits het er niet teveel zijn. Er hangen veel trosjes druiven aan! Straks wil ik er zakken omheen doen tegen de wespen die in het najaar graag hun honing met de zoete druiven maken.

Woelmuizen

De pompoenen zijn goed opgekomen met zaad van eigen oogst van jaar: Butternut, Hokkaido en Sweet Dumpling. Ik ben benieuwd naar de vruchten. Ook hangen er al courgettes aan onze struiken. De woelmuizen hebben ze ook ontdekt. Twee holletjes onder elke courgettestruik.

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.