Over

Over de Hubertinahof

De Hubertinahof in Arcen is een particuliere tuin van 2.300 m2 in Arcen op een moestuincomplex. Hier kweken Erik en Carolien op biologische wijze groente, fruit, kruiden en bloemen voor eigen gebruik. De tuin heeft de naam ‘Hubertinahof’. De naam ‘Hubertina’ verwijst naar Bertha Lenders-Berden. Bertha was een trotse moestuinierster en de oma van Carolien.

De tuin bestaat uit een moestuindeel, een kruiden- en bloementuin, een stuk gras met bomen en een bostuindeel. Erik kweekt groenten, maait en bouwt en kookt graag. Carolien werkt graag in de moestuin en in de kruiden- en bloementuin. Met geoogste kruiden maakt ze theemengsels en soms een geneeskrachtige zalf of tinctuur.

‘We tuinieren met ruimte voor wilde planten en dieren. We laten inheemse wilde plantensoorten staan waar het kan, maaien selectief en zorgen voor water, schuilplaatsen en nestplaatsen voor dieren. Onze visie is:
– de natuur is onze basis
– we willen wilde planten, wilde dieren en hun leefomgevingen versterken
– we kweken zelf groenten en fruit en gebruiken kruiden, dat is gezond en lekker
– we delen onze ervaring over natuurlijk tuinieren en gezond eten door het geven van cursussen.

Filmpje van L1 over de Hubertinahof in het programma ‘Natuur en zo’ (oktober 2023).

Erik kookt voor ‘Natuur en zo’ van L1

Met een tuin waarin je zelf groenten, kruiden en fruit verbouwt, beschik je over vers en onbespoten eten, vol vitamines en mineralen, van duidelijke herkomst en zonder duizenden reiskilometers. We kweken in de tuin ook bewustzijn. We leren allerlei soorten dieren en planten kennen, met hun eigen levens. Allerlei dieren laten zich zien: veel soorten vogels, vleermuizen, libelles, bijen en vlinders, eekhoorns, kikkers en padden. Het leuke is van een natuurlijke tuin is dat hij avontuurlijk is en er altijd wat te ontdekken valt.

Er staan allerlei bomen in onze tuin. Bomen of struiken die er spontaan kwamen zijn waar mogelijk gehandhaafd. De sparren bieden een mooie schuilplaats aan kleine vogels. Er groeien walnootbomen, fruitbomen (appels, peren, kersen, pruimen), een gingko biloba, els, es, esdoorn, zomereik, boswilg, hazelaars, spar, taxus, hulst en coniferen. Verder groeien er struiken: meidoorn, duindoorn, verschillende soorten sierheesters, liguster, Gelderse roos, cornoeljes, vlier, bessen, buddleja’s, kardinaalsmuts, bottelrozen, lijsterbes. We hebben ook klein fruit in de tuin, waaronder aardbeien, bramen, frambozen, bessen, druiven en kiwibes. In deze groene oase is het goed vertoeven.

De tuin heet ons welkom in zijn eigen sfeer. Voor een wandeling in stilte, om te werken en te rusten. De zintuigen vullen zich zonder na te hoeven denken. We stellen ons tempo bij en voeden ons zowel geestelijk als lichamelijk met wat er is. We genieten van fluitende vogels, het geluid van de wind en zoemende insecten. De koelte en vormen van alle groene planten en bomen, de kleuren van de bloemen. Ze helpen ons opladen en herijken.

Hieronder een video die Erik maakte (februari 2021) voor zijn opleiding tot natuurvoedingskok. De video geeft een indruk van de groenten uit onze tuin, het hele jaar rond. Recepten van de vegetarische en veganistische gerechten die Erik hiermee maakt, vind je op zijn blog: www.ikeetgezond.nl 😋. Ook beschrijft hij de ‘moestuinbeestjes‘ die hij tegen komt.