10 geboden voor je tuin in de herfst

10 geboden voor je tuin in de herfst

Je moet in de herfst:
  1. geen planten snoeien. Hiermee beschadig je de plant onnodig en je verstoort de opname van de laatste energie voor de winter.
  2. ook geen rozen snoeien in de herfst. Doe dit in het voorjaar.
  3. geen blad wegplukken, noch bladblazen.
  4. je groenbak niet vullen. Laat alles liggen in de tuin en leg het om de planten.
  5. niet meer wieden. Eenjarig onkruid sterft bij vorst. Hardnekkig wortelonkruid kan net zo goed in het voorjaar gewied worden. Beter kun je de bodem vanaf nu bedekt laten.
  6. niet meer bemesten. Planten nemen dit niet meer op.
  7. ook het gazon: niet meer bemesten.
  8. Geen dierlijke mest op het land brengen. Dit spoelt in de winter alleen maar uit en vervuilt het grondwater
  9. de moestuin niet volledig opruimen. Wat appels hier en daar, groenterestanten en rozenbottels voeden de niet-menselijke tuinbewoners.
  10. Citrus- en kuipplanten zo lang mogelijk buiten laten. Zet deze frisse wind liefhebbers niet te vroeg binnen.
Wat mag je dan nog wél in de tuin doen in de herfst? Hoe moet je nu de grijze en steeds leger wordende tuindagen en uren doorkomen? Wat is dat nu voor een leven?….
Het antwoord is net zo eenvoudig als voorspelbaar: Plant, vriendinnen en vrienden, plant!
Ik ga zo meteen twee boerenjasmijnstruiken planten, gekregen van mijn moeder (81 en nog steeds werkzaam in haar kwekerij: www.boomkwekerijhendrix.nl). De biovoorjaarsbollen zitten al in de grond en dan heb ik nog als wens twee mirabellen pruimenboompjes te gaan planten in november. Veel plantplezier allemaal!!!!!!

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.