Allemaal beestjes

Vandaag is het alweer de langste dag! De afgelopen week was zeer warm en zonnig. Ik heb een week vakantie gehad met mijn achternichtje Chantal op Texel. Daar zagen we voor het eerst van ons leven de helaas bijna verdwenen Zomertortel. Hij of zij zat in de tuin van ons vakantiehuis.

Zomertortel, geschilderd door Chantal
Strandstilleven

Na terugkomst bleken alle planten in de tuin en kasje in een week tijd hard gegroeid en gelukkig heel goed verzorgd door Erik. Ik vond een Gouden Tor (‘Scarabee’ – gelukskever) in een roos. Ik vind deze tor erg mooi en ze blijken vrij zeldzaam. Ze zitten alleen op één soort roos in de tuin, de andere rozensoorten die er staan vinden ze blijkbaar niet lekker😝. De Gouden Tor eet rozenbloemblaadjes, daarnaast Meidoornbloemblaadjes en Vlierbloemen. Aangezien al deze plantensoorten in onze tuin staan, komen ze hier. Biodiversiteit begint bij planten (eten en  schuilplaats voor dieren) en met zoveel mogelijk verschillende plantensoorten.

Gouden Tor

Geen wonder dat een Gouden Tor zo’n prachtig dier is, met zo’n verfijnd bloemblaadjesdieet. Na nog eens goed kijken, zitten er wel een stuk of vier Gouden Torren in deze rozenstruik. In dezelfde rozenstruik zit ook nog de mooie Penseelkever (foto en video hieronder) en de Rozenkever. Blijkbaar is dit een voor kevers en torren zeer smakelijke rozensoort.

Penseelkever

Video Penseelkever in roos (klik op de link om video te starten).

Elk plantje heeft zijn eigen klantje!”

Pyamaschildwants op bloeiend Zevenblad

Verder staat in de tuin het Mottenkruid te bloeien (Verbascum Blattaria), een soort Toorts. Een echte beauty! Mogelijk is deze soort hier spontaan gekomen via de vogels, maar misschien heb ik hem wel uitgezaaid. Ik weet het niet meer. Er staat er in elk geval maar één en ik wist steeds niet welke plant het was, daarom liet ik hem staan. Ik dacht eigenlijk dat het Jacobskruiskruid was voordat hij bloeide, maar het blijkt dus het Mottenkruid. Ik vind deze (zeldzame) soort prachtig!

Mottenkruid, Verbascum Blattaria
Mottenkruid, detail

Planten die ik niet meteen als zaailing herken en mij niet in de weg staan, laat ik altijd tot bloei komen. Ik ben nieuwsgierig welke plant het is en hoe hij groeit. Zo krijg je meer natuurlijkheid én biodiversiteit in je tuin.

Tuintip: Betitel onbekende planten niet meteen als onkruid, maar kijk eerst eens rustig welke wilde plant dit is. De natuur heeft geen haast. Sommige planten zoals het Mottenkruid, bloeien pas het tweede jaar, dus kijk het een of twee seizoenen aan.

Een kat heeft een broedende duif opzij van ons huis verslonden en zat gisteren zelfs in het vogelhuis. De partner van de duif zat gisteravond op het dak op de de uitkijk naar zijn maatje, maar helaas😣. Ik heb een gieter water klaargezet bij de buitendeur. Als ik de kat weer zie krijgt hij de volle laag.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.