‘April doet wat ie wil’

Vandaag is de laatste dag van de aprilmaand. Er was vrijwel dagelijks nog wat regen, al voor de zevende maand op rij! Dit zorgt voor een te natte tuinbodem. Op een spade diep is er modder in de grond. Een aantal planten hebben het hier erg moeilijk mee. En er is een enorme naaktslakkenplaag in onze tuin. We rapen ze en hebben biervallen gezet. Dat werkt wel, maar nog niet genoeg om moestuinplantjes te durven uitplanten, nadat de slakken al twee keer alle plantjes hebben opgegeten. Ook veel vaste planten overleven dit slakkengeweld niet. Nu gaan we aaltjes inzetten. Meer hierover in onderstaand filmpje. Aaltjes kun je kopen, bijvoorbeeld bij DCM, of zelf kweken. Filmpje Instagram over inzetten aaltjes tegen naaktslakken en link over zelf kweken van aaltjes

Hieronder enkele foto’s van een wandeling van 10 april met de groep van de Jaarcursus ‘In verbinding met de natuur’ (klik op de foto voor een vergroting)

Onlangs was er in Arcen een korte mini wervelwind rond ons huis die een deurmat van verder weg op ons huis deed landen en en een glasplaat in onze tuin. Ook waaiden weer enkele oude bomen om. Sneeuw en vorst was er in Winterberg en in Arcen was er één dag van 24 oC. De mensen lopen met korte broek en t-shirt of dragen nog een winterjas met muts. Het is dus van alles wat.

In de tuin hebben we de moestuinbedden voorzien van stoeptegelpaadjes, door alle regen zijn de zandpaadjes vaak te modderig om te belopen. In het kasje thuis staat allerlei te groeien: tomaat, pompoen, courgette, sla en bloemen. In het tuinkasje staan stekken van vlinderstruik, lavendel en colakruid en twee op een cursusdag geënte appelboompjes🤗! In de koelkast thuis staan bakken met appel- en perenpitten in potgrond. Er is dus weer volop nieuw plantenleven! Buiten zijn alle vogels druk met broeden. Helaas is het nest met jonge merels bij ons achter op het plaatsje volledig leeggeroofd op enig moment, ik denk door een kat die een paar dagen daarvoor al stond te loeren. De koolmees zit nog wel veilig in haar huisje met jonkies. Hopelijk overleven deze de rovers – katten en eksters – wel. Er gaat dus van alles goed en fout. Mei is dé groeimaand met lange lichte dagen en hogere temperaturen. Half mei ga ik alle zelf opgekweekte plantjes buiten uitplanten. Ik zie uit naar de ontembare groene weelde van mei!

Hieronder enkele foto’s gemaakt in april (klik op de foto voor een vergroting).

 

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.