Bodemzorg, oogst en dankbaarheid

Morgen is het volle maan en dan vindt bijna altijd een weeromslag plaats. Na ca. 10 weken van droogte en veel warme en zonnige dagen, is vandaag de weeromslag een feit met een temperatuurval, wind en zowaar wat regen!

Rode incarnaatklaver

Gisteren was het nog 26 oC maar vandaag nog slechts zo’n 15 oC. Zo’n koele periode komt wel vaker voor begin juni en wordt de schaapsscheerderskoude genoemd.

Bodemzorg: mulchen
In de tuin groeit het minder hard door alle droogte en temperatuurwisselingen. Daarom hebben we afgelopen weken alle organisch materiaal op de bodem gelegd (maaisel, snoeiafval, onkruid, verteerde compost, stro) om de bodem zo goed mogelijk te bedekken en de planten te beschermen tegen de droogte en hitte voor de bodem, die  stress geeft aan planten en bodemdiertjes.

Compostvat met ons keukenafval

De kleine diertjes en schimmels en bacteriën in de bodem gedijen bij het ‘mulchen’ en helpen  de planten door organisch materiaal om te zetten in opneembare voedingsstoffen. Ook is de grond merkbaar veel losser en vochtiger op plekken in de tuin die zijn voorzien van een mulchlaag. Waar dat niet gebeurd is, bestaat de grond ofwel uit droge keiharde kluiten, ofwel uit gortdroog zand.

Duizendblad
De rozen bloeien dit jaar als nooit tevoren met alle zon.

Luis
Afgelopen twee weken waren er ineens veel luizen door de langere periode van warm en droog weer. De tuinbonen zaten onder de zwarte luis. Ook de appelbomen, kers en abrikozenboom hadden luis in de toppen. De rozen hadden ook luizen aan het begin van de bloei. Ik heb de topjes uit de tuinbonen gebroken, de bomen en rozen regelmatig een gieter water geven, flink verdunde brandnetelgier bijgegoten en de lieveheersbeestjes, oorwurmen en andere dieren deden de rest van het werk. Er waren dit jaar ook veel meer lieveheersbeestjes dan het jaar ervoor. Ik heb alle holle stengels van bloemen van vorig jaar zoveel mogelijk laten liggen als schuilplaats. Ook de oorwurmen droegen er vermoedelijk aan bij dat na twee weken de luis grotendeels weg is.  Niet meteen ingrijpen dus door te spuiten, ook niet met biologische middelen, daar help je ook andere insecten mee om zeep.  Geef water, misschien wat aangieten met brandnetelgier om de plant weerbaarder te maken, koester de luizeneters het hele jaar door. En voor velen van ons het allermoeilijkste, heb  geduld, het komt na enkele weken echt goed.

Oogst en dankbaarheid
Inmiddels hebben we al van alles geoogst en eten we dagelijks groente uit eigen tuin. Ik ben heel dankbaar voor onze tuin, de grond en het bronwater dat er is. De schone lucht. De planten, bomen en dieren die er zijn. Het eten dat er voor ons groeit. En de rust en inspiratie die ik ervaar.

Ervaringen met groentesoorten
Graag wil ik enkele ervaringen delen met gewassen die top zijn dit jaar, en soorten die het bij ons wat minder doen.

Top gewassen dit voorjaar:
– Tuinkers
– Mosterdblad
– Rode bindsla (nr 1!!! lekker en lang oogstbaar)
– Asperges, de erfenis van vorige tuinbewerker, dik soort
– Kervel (heerlijk in sla en soep!)
– Snijbiet
– ‘Groenlof’ (niet afgedekte witlof, vroeg in het jaar lang als sla oogstbaar)
– Eeuwig Moes, wat minder bijzonder qua smaak, wel vroeg in het jaar oogstbaar
– Boerenkool, de rode is heerlijk zacht van smaak
– Mini Paksoy
– Basilicum Genovese in kas (heerlijk!)
– Bieslook
– Knoflook
– Rabarber

Wat goed staat te groeien:
– Aardappelen
– Zoete aardappelen
– Courgettes
– Pompoen
– Wortelen
– Aardbeien
– Kapucijners
– Witte en rode kool
– Koolrabi
– Bosbessen, kruisbessen
– Tomaten en komkommer
– Mais
– Schorseneren
– Aardperen
– Morellen
– Rode biet
– Bonen

Lekker, maar wat lage opbrengst:
– Aardbeien (opgegeten door vogels, na bescherming met kippengaas gaat het stuk beter)
– Peultjes
– Tuinbonen
– Asian Salat (volgens jaar onder net zetten, smaakt heel lekker!)
– Rucola, wel heel lekker maar schiet vrij snel
– Koriander, zaad wat slecht opgekomen, heerlijk!

Weinig tot geen oogst:
– Pootuien (ziekte, uienvlieg?), zaaiuien zijn niet opgekomen, bosui groeit slecht.
– Oerprei, groeit niet, er is nog geen blaadje bijgekomen in maanden, gewone prei gaat wel
– Zelf gezaaide asperges, te dunne en weinig opbrengst. De gecultiveerde planten die er staan leveren wel goede opbrengst
– Radijs, te weinig opbrengst, weinig knolletjes, schiet snel door
– Meiraap, alleen blad helaas geen raap
– Spinazie, groeit slecht en schiet snel

Enkele beelden tot slot:

Video: Overzicht tuin 4 juni 2020
https://www.hubertinahof.nl/wp-content/uploads/2020/06/VID_20200604.mov

Foto impressie, 4 juni 2020

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.