Cursus ‘De Natuurlijke & Eetbare Tuin’

10-daagse cursus

10 vrijdagen –  geplande startdatum: 15 oktober 2021 
In 2021 start een cursus ‘De Natuurlijke & Eetbare Tuin’. In deze cursus leer je met een kleine groep in ontspannen sfeer over natuurlijk tuinieren, toepassingen van kruiden en de ‘eetbare border’. De per onderdeel opgedane kennis kun je meteen in je eigen tuin toepassen. Elke les wordt dieper ingegaan op ten minste vier  plantensoorten. In totaal komen in de cursus dus ruim 40 verschillende plantensoorten aan bod, waarvan de meeste eetbaar. Ook worden tijdens de lesdagen regelmatig zaden of plantjes uit de tuin uitgedeeld.

Deelnemers hebben niet allemaal een grote tuin of heel veel plantenkennis, wel veel interesse en enthousiasme!

De cursus vindt plaats op vrijdagen van 10.00 – 16.00 uur.

De lesdagen bestaan afwisselend uit delen theorie en praktijk. De leslocatie is in zaal Rayer te Arcen. We gaan uiteraard regelmatig de tuin in, gelegen langs de Barones van Wijmarstraat, aan de overzijde van de Lingsforterbeek.

De kosten voor deze 10-daagse cursus bedragen Eur 400,-. Dit is inclusief alle les- en praktijkmateriaal en koffie en thee. Brood voor de lunch neem je zelf mee. Er is ruimte voor 10 deelnemers . We houden rekening met de dan geldende regels vanwege Corona. Wanneer er nog plaats is, kun je ook een individuele lesdag meedoen voor Eur 45,-.

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
“De cursus Natuurlijke- en Eetbare Tuin van Carolien is een hele leerzame en gezellige cursus, elke les zit zowel theoretisch als praktisch vol kennis en het leuke is dat je dat meteen kunt toepassen in je eigen tuin(tje), een dikke aanrader!!
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

______________________________

Programma 10-daagse Cursus ‘De Natuurlijke & Eetbare Tuin’

15 oktober 2021    Planten vermeerderen & zaden, bessen en noten
We leren over het vermeerderen van planten: zaaien, scheuren en stekken. Daarnaast komen planten aan bod die gezonde zaden, bessen en noten leveren.

29 oktober 2021    Creatief met bladvormen en verfplanten
Creatieve dag. Uitleg over soorten verfplanten en printtechnieken met planten en plantvormen. Ecoprinten met bladvormen en planten uit de tuin.

Groenten, kruiden, bloemen 11 maart 2022   Introductie: Natuurlijke en eetbare tuin
We leren over de uitgangspunten van een natuurlijke en eetbare tuin. We maken kennis met de tuin en je gaat een eerste opzet voor je tuin- of eetbare borderplan maken.

25 maart 2022    Bodem en (on)kruid
Lesdag over het belang van een gezonde bodem, het nut van onkruid. We duiken dieper in de bodem en leren over methodes van verbetering van de bodem in je tuin. En we leren over eetbaar en anderszins nuttig (on)kruid.

8 april 2022    Bodem en (on)kruid, (plaag)dieren
Een vervolgles over bodem en onkruid.  Verder komen (plaag)dieren in de tuin aan bod. Ook leren we over het bemesten van je moestuin en over de verschillende overlevingsstrategieën van planten.

22 april 2022    Planten en (etherische) olie
We leren vandaag over planten met bijzondere geurstoffen en over de intelligentie van planten. Ook leren we hoe je zelf een olie met geneeskrachtige werking kan maken en we maken toepassingen met etherische olie van planten.

13 mei 2022    Water en mineralen, voedingswaarde
We leren over het belang van water en mineralen voor de natuurlijke tuin, over de aanwezigheid en waarde van mineralen in groenten en kruiden en voor je eigen gezondheid. Welke planten bevatten veel mineralen, welke soorten groeien aan het water? We kijken in de tuin en maken nuttige toepassingen voor onszelf met mineralen en (mineraalrijke) planten: kruidenthee, badzout, tandpoeder.

27 mei 2022    Fruit, keukenkruiden en bloemen in de tuin.
Heerlijk: vers fruit en (keuken)kruiden uit je eigen tuin! Naast toepassingen van fruit en kruiden, hebben we aandacht voor bloemen in je tuin. Bloemen met hun grote schoonheid en hun grote belang voor de natuur. Je kan zelf keuzes gaan maken in plantensoorten van fruit, kruiden en bloemen voor je tuin.

10 juni 2022    Geneeskrachtige kruiden en eetbare wilde planten
We leren enkele geneeskrachtige kruiden en eetbare wilde planten (nog) wat beter kennen. We maken toepassingen met geneeskrachtige en eetbare wilde planten, zoals het samenstellen van een kruidenthee (of infusie). We gaan uiteraard ook naar buiten en leren de planten daar (her)kennen.

24 juni 2022    Eetbare vaste planten en bloemen
We leren enkele eetbare meerjarige en vaste planten beter kennen en nemen een aantal soorten (al dan niet eetbare) bloemen onder de loep. Herkennen van planten buiten in de tuin. Praktijk: Toepassing maken met eetbare vaste planten en/of geneeskrachtige bloemen.

Meer info en aanmelden:
Wil je meer informatie, dan kun je mailen, of bellen: nul zes 1007 3869. Om je aan te melden stuur je een mailtje met je naam, adres en telefoonnummer.

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
Superleuke, leerzame en goede cursus. Een aanrader!
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

-> Zie de Agenda voor alle evenementen