Bomen herkennen en Ecoprinten

Gisteren hadden we geluk met het weer tijdens de 9e lesdag ‘Bomen herkennen en Ecoprinten’ van de Cursus ‘Natuurlijke en Eetbare tuin’  bij Hubertinahof. Het is nog koud in de vroege ochtend, na de eerste vorst aan de grond. Maar het is droog en mooi zonnig weer, met in de middag een aangename 16oC. Met een groepje van vier deelnemers trekken we er na de koffie op uit naar buiten. Tijdens een heerlijke wandeling kijken we naar bomen, met name naar de vormen en kleuren van boomblaadjes en we verzamelen lekker veel blaadjes. Het kind in ons komt weer naar boven!

Deze lesdag zit in het programma om deelnemers met een andere bril op te laten kijken naar bomen en planten en kennis te laten maken met nieuwe aspecten van hun veelzijdigheid. De deelnemers waren vorig jaar razend enthousiast! Hopelijk is dat nu weer zo.

Iedereen heeft wel een boomsoort of plant die hem of haar aantrekt en die later op de doeken tevoorschijn komt, zoals de Walnoot, de Thuja (Westerse levensboom), de Els, de Hazelaar en Toverhazelaar, de Druif en Bloedzuring. Na de wandeling gaan we bij café Rayer ecoprints op textiel maken met de verzamelde boomblaadjes. Te beginnen met een mooie lap katoen. De deelnemers mogen zelf een soort textiel  uitzoeken voor een tweede werk en kiezen voor lappen van linnen en wol.

Voor het proces van ecoprinten heb ik vorig jaar veel onderzocht om te komen tot een goede methode op plantaardige vezels, zoals katoen en linnen, zonder gebruik te maken van gevaarlijke of milieuvervuilende chemicaliën. Alle gebruikte ‘chemicaliën’ heb ik zelf gemaakt met planten uit de tuin, sojabonen, water, azijn en enkele roestige hoefijzers (🙃).

Er zit een bepaalde magie aan deze lesdag. Hoe zal de print in vorm en kleur worden, nadat je blaadjes op de stof hebt gelegd en ingerold en na twee uur koken weer uitrolt? De spanning en verwondering op de gezichten van de deelnemers bij het uitrollen van de doeken is voor mij een prachtig moment van de dag 😎! De ecoprints zijn ook dit keer weer heel mooi en verrassend.  Kijk zelf maar hieronder (klik op de foto’s voor een vergroting).

Heb je interesse in een workshop ‘Bomen herkennen en Ecoprinten’? Bij voldoende belangstelling overweeg ik een driedaagse cursus (lang weekend) te geven, waarbij je ook de voorbereiding van de doeken bij het ecoprinten gaat leren. Stuur me een mail als je interesse hebt, dan hou ik je op de hoogte als er voldoende animo is.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.