De doorgeeftuin

Het is mooi om te zien wat er gebeurt wanneer je ‘eenjarige’ groenteplanten er niet uit haalt met de oogst of als deze in bloei schieten. Ze blijken verrassende dingen te blijven geven, als je ze gewoon laat staan en blijft verzorgen.

‘Doorgeefbloemen’

We lieten dit jaar verschillende groenteplanten staan om te zien wat er gebeurde. Zo leer je de planten kennen. De witlof, pastinaak, snijselderij en boerenkool kwamen in bloei.

Bloeiende witlof

De witlof (gecultiveerde cichorei) levert al drie maanden prachtige blauwe bloemen en bloeit elke ochtend. ’s Middags gaan de bloemen dicht. Na het afknippen van de  uitgebloeide bloemen tot aan het loof, kwamen er gewoon weer nieuwe stengels met bloemen, die insecten aantrekken. Ik laat ze geheel uitbloeien en knip ze dan af. Ben benieuwd of er volgend jaar dan weer ‘groenlof’ uit komt. Witlof levert eetbare groene blaadjes als je ze niet afdekt. Deze zijn eetbaar als sla, zeer smakelijk en al vroeg in het jaar oogstbaar.

De 2-jarige pastinaak werd in de bloei ruim 2 meter hoog en bloeide zeer uitbundig met grote gele bloemenschermen, een echte blikvanger in de tuin, die ook weer vele insecten aantrok. Inmiddels heb ik zaad van de pastinaak geoogst om volgend voorjaar uit te zaaien.

Weer uitgelopen boerenkool, plant in tweede jaar

De boerenkool (een rode soort met een zachte smaak) en de gewone groene boerenkool, gingen ook bloeien met de bekende gele koolbloemen en werden hierbij zo’n 1,5 m hoog. We hebben ze laten staan eigenlijk meer als stut voor de rijspeulen. Ook hier kwamen weer vele insecten op af. Na het afknippen van de uitgebloeide koolbloemen, maakten de planten prachtige nieuwe eetbare koolscheuten, zie foto hierboven van vandaag, die we nu alweer kunnen eten. In feite kun je boerenkool dus prima overhouden, een soort ‘eeuwig moes’ dus.

Snijselderij in tweede jaar, terug gesneden na de bloei, loopt weer uit

De snijselderij was ik er na de bloei overijverig aan het uitgooien totdat ik zag dat deze onderaan nieuwe groene stengels maakte. Vervolgens heb ik er twee laten staan en daar kunnen we nu alweer nieuwe blaadjes van oogsten.

De Grote Klit (Arctica Lappa) is nu ook in het zaad geschoten. De zaden voelen van de buitenkant echt aan als klitteband en blijven ook overal aan hangen.

Detail van vruchtje Grote Klit, let op  weerhaakjes(‘Klitteband’)

Ik moet deze nu rap weg halen, anders krijg ik er teveel in de tuin, maar ik vind het een mooie plant en de wortels zijn best lekker om te eten (in het eerste jaar) en geneeskrachtig, o.a. bij acné en eczeem (bevat veel slijmstoffen).

Tomatensoorten van vorig jaar zijn dit jaar opgedoken tussen de bloembedden (waarschijnlijk via de muizen), niet veel, maar wel leuk en we hebben er ook al enkele van geoogst, zwarte tomaten en minitomaten.

Een groen rijpende tomatensoort (zaden De Bolster)

 

De vorig jaar bewaarde kleine krieltjes uit een zak biologische aardappelen van AH, leverden na uitplanten deze week een volle emmer lekkere dikke aardappelen op. De andere drie soorten moeten we nog oogsten. Dit zijn Agria, Carolus en Alouette (een rode aardappel). Deze biologische aardappelsoorten van de Hofwebwinkel had ik thuis twee weken voorgekiemd en voor het planten doormidden gesneden en met de uitlopers naar boven gepoot. Dit gaat perfect.

Drogend aardappelzaad

De Carolus-aardappelplant heeft ook heel veel zaadballetjes aan de struiken gevormd. Volgens Velt-collegatuinierders gaat het zaaien van aardappelen perfect.  Volgend jaar ga ik eens met zaaien proberen een Carolien-aardappelsoort uit de Carolus-pieper te kweken.

Erg leuk en inspirerend om te lezen:

Foto’s tuin 17 augustus 2020:

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.