De fenologische kalender – februari

Niet elk jaar is hetzelfde. Dit jaar is de winter uitzonderlijk zacht verlopen, het andere jaar kan het nog juist zeer koud zijn in februari.

Gewone zaai- en plantkalenders houden geen rekening met deze verschillen in temperatuur per jaar. Je kunt daarom rekening houden met de zogenaamde fenologische kalender, die koppelt verschijnselen in de natuur aan geschikte activiteiten in je tuin. Tuinvereniging Velt heeft een mooie fenologische kalender gemaakt (link onderaan).

De fenologische kalender deelt het jaar op in tien seizoenen met haar eigen “indicatorplanten“. Dit zijn veel voorkomende planten die aangeven of een bepaald seizoen al is aangebroken. Volgens de fenologie begint de lente dus niet elk jaar op 21 maart. De prille lente begint als o.a de Hazelaar, de sneeuwklokjes en de Els bloeien. We bevinden ons – afgaande op de waarnemingen buiten – nu tussen einde winter en aan het begin van de prille lente.

Waarnemingen op 7 feb. 2020 in onze tuin,  tijdens dag 3 van de Cursus ‘De natuurlijke en eetbare tuin’:

Bij goed weer – mits het niet teveel regent- kunnen we o.a. de eerste radijsjes, sla en doperwt komende twee weken buiten zaaien. In de wandkas buiten heb ik al tuinbonen voorgezaaid.

Links:
tuinvereniging Velt
fenologische kalender van Velt

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.