De kwekerij

In januari enkele perfecte tips van de leuke en zeer informatieve website van Maria de Wit opgevolgd (Harmony Center). Het resultaat is er nu! Bataat in de opkweek, de eerste groene kiempjes komen er aan! Toen ik er eens goed naar keek dacht ik – wat een wonder eigenlijk, hoe sterk zo’n knol en hoe wonderlijk de natuur is. Dat na een ‘behandeling’ van – knol doormidden snijden, prikker erdoor en in het water hangen – er wortels uit komen en nu dus groene kiempjes! Dit worden plantjes die straks buiten gepoot kunnen worden. Je moet wel geduld hebben, maar ik vind het geweldig! Daarnaast heb ik in januari winterstekken gemaakt conform de tips van Maria. Onder meer van een zwarte bes in mijn oude tuin, die niet mee kon verhuizen naar de nieuwe tuin. Van doornloze braam en een bijzonder soort frambozen. Deze jonge stekken heb ik afgelopen weekend buiten in rijtjes geplant. Vandaag is onze keuken veranderd in een minikwekerij van o.a. tomaat, kruiden en bloemen. Nog een leuke tip die niet moeilijk is: zie foto van de kiempjes met de plastic broodzak erover. Zaden uit rode paprika van de winkel even gedroogd en gezaaid, broodzak erover en op een warme plek zetten. Is er perfect opgekomen! Ook nog lavendel en Kalanchoe gestekt.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.