De zomer tegemoet!

Gisteravond was de zomerzonnewende. Normaal zou ik dan met een groep kruidenvrouwen bij Savita zijn in Sauerland, maar vanwege ‘het nieuwe normaal’ was dat helaas geannuleerd. Maar ik had geluk en beleefde toch een hele mooie zomerzonnewende in Arcen! Na de intense beleving van de prachtige zonsondergang gisteravond, is vandaag is de zomer begonnen. Het voelt ook zo.

Na de sterke groeiperiode van de lente, zijn we nu in de uitbundige vruchtbare tijd aangekomen van de zomer. Zomer, de tijd van zon, warmte en overvloed van groenten, fruit en bloemen in de tuin. De kleur die hierbij past is geel. Het kruid wat bij uitstek bij deze dagen past is het Sint Janskruid, Hypericum Perforatum. Dit kruid bundelt de zonnekracht optimaal in zich door zijn bloeitijd rond Sint Jansdag op 24 juni. Heel vroeger werd midzomer (Sint Jansfeest) gevierd op de avond van 23 op 24 juni. ’s Avonds werd een vuur gemaakt en daar kon je over heen springen. Een mooi symbool voor de zomerzonnewende, de overgang naar de zomer.

Gisteren heb ik verschillende kruiden uit onze tuin geoogst en verwerkt. Allereerst de bloeiende Hyssop, om te drogen. Deze is bruikbaar in thee (of als siroop) voor de luchtwegen. Ik hoorde van een vriendin die twee weken last had van hoesten, soms wat benauwdheid op de borst, longen en luchtwegen (Corona?), dat de Smalle Weegbree haar hielp, maar het meest nog de Hyssop. Een goede reden om deze te oogsten voor de aankomende herfst en winter.
Hyssop is een mooie sterke plant, maar na de winter kan hij zo maar ineens weg zijn vanwege de vorst. De mooie donker blauw-paarse bloemetjes zitten aan één kant van de stengel. De bijen en hommels zijn er gek op. In de verte lijkt hij wat op een grote lavendel.

Ook heb ik de bloeiende toppen van lavendel geknipt. Ik droog een klein beetje voor in thee en in keukenkruiden mengsel, de rest voor in geurzakjes, of voor het maken van bijvoorbeeld een gezichtswater of kleimasker. Verder heb ik nog Kamille en Sint Jansbloemen geplukt en op olie gezet om te laten trekken. Tot slot heb ik gedroogde kruiden tot thee geknipt en heel passend gedoopt tot ‘midzomermix’.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.