December

Over drie dagen is de midwinter gearriveerd. De natuur mag nog even rusten in de pauzestand en wij ook. Maar al heel snel zullen de dagen weer gaan lengen. Soms kan een periode voor je gevoel lang duren, maar toch, voor je het weet zit alweer de lente in de lucht [in Limburg weten ze dat al heel lang:)]. Hoorde je deze week ook al een koolmees zijn ‘fietspompgeluid’ fluiten?

Hoe prachtig is het om de steeds de afwisselingen en details van de seizoenen te zien. Je ziet en hoort steeds weer iets nieuws als je goed waarneemt. Deze cyclische en continue beweging van de seizoenen is parallel aan de cycli van het leven zelf. Van het Ontstaan (in de winter – element water), de Groei (lente – element hout), de Bloei en de Oogst (zomer -element vuur en nazomer – element aarde), het Loslaten en Doorgeven  / Nakomelingen (herfst – element metaal) en het Afsterven met daarna – hopelijk – weer een Geboorte (winter – element water).

Dit seizoen stimuleerde mij tot het in dankbaarheid afscheid nemen van zaken die losgelaten mogen worden. De tijd is rijp (levensseizoen herfst) te mogen kiezen voor datgene waar mijn hart naar uitgaat, en dat is de natuur, het buiten zijn en samen groene avonturen opzoeken. Alle leven is met elkaar verbonden in een kwetsbaar web, dat véél versterking kan gebruiken. Te beginnen bij iedereen zelf.

In het nazomer of herfst van 2021 wil ik een groene avontuurlijke themaweek en/of reis organiseren met als thema’s de natuurlijke en eetbare tuin en praktische toepassingen van kruiden. Ben je geïnteresseerd, hou de agenda in de gaten, of stuur me een mailtje dan hou ik je op de hoogte.

Ik wens jullie ondanks de Corona beperkingen, fijne kerstdagen toe en een gezond en inspirerend 2021!

Foto’s tuin 14 december 2020:

NB: ‘Nog efkes en dan zit alweer de lente in de loch’; luister maar eens naar:  ‘Lekker zunke’, een oud Limburgs carnavalsliedje (1977)

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.