Droogte en oogst

De enorme heersende droogte, put planten en bomen uit en doet veel ervan sterven. Ook wilde dieren moeten moeite doen om water te vinden. Het is geen vanzelfsprekendheid meer, over voldoende water te beschikken, zelfs niet in het waterrijke Nederland en ook niet in onze tuin in Arcen. Het grondwaterpeil is inmiddels een meter gezakt en ook onze bron geeft minder water dan normaal.

Oogstmaand
Augustus is de traditionele oogstmaand in de tuin, met voornamelijk vruchtgewassen. In onze tuin hebben we een goede oogst aan tomaten, aardappelen, pompoenen, pepers, druiven en appels en ook nog steeds courgettes en komkommer. De bloemen staan nog mooi te bloeien. Er is schaduw dankzij de bomenrand  aan de zuidkant en de Lingsforterbeek aan de westzijde van het perceel. Dankzij onze grondwaterbron hebben we onze moestuinplanten en bloemen gelukkig nog voldoende water kunnen geven.

Waterbeheer
Het Waterschap Limburg heeft de gemaalpomp voor de overloopbeek van de Lingsforterbeek naast onze tuin vorig jaar gelukkig (eindelijk) gerepareerd en voorzien van een goed werkend vlottersysteem. Hierdoor blijft er nu water in de overloopbeek staan, zelfs in deze periode van droogte. Eerder werd deze overloopbeek midden in de zomer droog gepompt, met alle fatale gevolgen voor kleine visjes, diertjes en planten. Er is momenteel dus gelukkig weer veel leven in deze overloopbeek. Door alle waterplanten en actieve kleine beestjes is het beekwater heel mooi schoon. De Lingsforterbeek, de hoofdbeek in Arcen, is sinds de droogteperiode bovendien gestuwd, voordat de beek de toeristische Arcense watermolen bereikt. De watermolen kan het water uit de Lingsforterbeek nu niet meer rechtstreeks ‘wegpompen’ naar de Maas. Hierdoor zakt het waterniveau in de Lingsforterbeek in een toeristisch weekend vaak namelijk zeer ver, tot er zowat nog maar 20 cm water in de beek staat bij het Casparbruggetje. De overloopbeek valt dan ook soms weer helemaal droog. Leuk voor het toerisme, maar mensen zijn zich waarschijnlijk niet bewust van de nadelige gevolgen een stuk stroomopwaarts, voor de natuur van de beek en alle planten, bomen en dieren die hiervan afhankelijk zijn. We mogen wel wat dieper in onze leefomgeving kijken en in actie komen als er dingen niet in orde zijn. Problemen lossen zich niet vanzelf op en daarvoor in actie komen helpt vaak het beste.

 

Lees ook: ‘Niet eerder zoveel warme zomerdagen in Arcen’, 29-08-2022 (Bron: Weeronline)

Video overloopbeek Lingsforterbeek 29 augustus 2022 (klik op de link om te starten)

Video tuin 29 augustus 2022 (klik op de link om te starten)

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.