Ecologische tuin ontwerp

Dit jaar ben ik gestart met een opleiding voor ecologisch tuinontwerper. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en een tuinontwerp te bedenken met meer dan alleen sierwaarde. Een ecologisch tuinontwerp richt zich op alle tuingebruikers en hun samenhang: mensen, planten en inheemse dieren.

Er is jaarrond wat te ontdekken in een ecologische tuin. Mooie reeds aanwezige planten en bomen kunnen blijven staan. Er is een rustige zitplek aanwezig, waar je heerlijk kunt mijmeren. Je kan er ook van alles oogsten: (wilde) groenten, fruit of  kruiden. De tuin zelf heeft ook inbreng in het geheel. De gebruiker is gastvrij naar wilde planten die spontaan komen en er zijn schuil-/rustplekken voor dieren. Door alle leven en de dynamiek in de tuin leer je de aanwezige planten en dieren in je tuin beter kennen. Een ecologische tuin is vol leven en werkt verrijkend voor jou en de natuur in de omgeving.

schetsontwerp vijvertuin

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.