Eendengeluk in januari

Januari is vaak een beetje een grijze maand. We hebben alweer een periode van hoog water in de Maas achter de rug, maar die was gelukkig niet bedreigend voor ons. We hebben drie maanden met veel regen gehad: oktober tot en met december. Onze tuin staat begin januari gedeeltelijk zelfs blank, tot aan de bessenstruiken, een unicum. Een naastgelegen greppeltje kan zijn water niet meer kwijt aan de Lingsforterbeek, die weer niet snel genoeg haar water kan afvoeren op de Maas. Het grasveldje met enkele bomen staat al wekenlang blank, dit is een lager gelegen deel van de tuin.

De wat hoger gelegen delen van de tuin met zandgrond lijken droog. Als ik een schep in de grond steek om de laatste prei te oogsten, klinkt echter een blubbergeluid van de modder onder de oppervlakte. Schijn bedriegt. De grondwaterstand is erg hoog. Hopelijk overleven het kleine appelboompje en de gingko al dit water, twee bomen waaraan ik erg gehecht ben.

Video van het water bij de tuin 7 januari 2024 (klik op de link)

De overvloedige regen wordt deels veroorzaakt door klimaatverandering, die nu heel snel gaat. In de tuin is het zoeken naar aanpassing aan de omstandigheden. Wij houden in de winter de grond zoveel mogelijk begroeid, lopen er niet teveel op en hebben de braak liggende moestuinbedden gemulcht met stro.

 

 

 

 

 

Deze maand hebben we gelukkig ook enkele fantastische dagen gehad met zon en vorst, licht en helderheid. De dagen lengen alweer merkbaar. Gisteren zag ik het eerste eendenkoppel bij elkaar in de beek, bij de tuin. Zou dit hetzelfde koppeltje van vorig jaar zijn? Eendengeluk en prachtig wit bloeiende Helleborussen in een tuin aan de Barones van Weimarstraat. Ik zag afgelopen weken een metallic blauwe ijsvogel over de beek scheren, eekhoorns nabij de moestuin, vele vogels bij de voederhuisjes, negen patrijzen in een weiland. De elzentakken hebben een rode schijn vol vuurkracht, als tegenpool van het water. De wilgentakken zien geel, een belofte van de zon. Wat een geweldige kadoos!

Deze maand is een goede tijd om nog even rustig aan te doen, alvast wat plannen te maken voor je tuinseizoen en op een mooie droge dag je fruitbomen te snoeien. Ga zoveel mogelijk naar buiten en geniet van januari.De rivier van het leven 
stroomt en zoekt zijn weg
een obstakel, wat nu
water stroomt buiten de bedding
waarheen

de energie van boosheid
geeft kracht en richting
vruchtbaar water 
voor nieuwe gronden

Dat 2024 een jaar van vruchtbaarheid en nieuwe aanwas voor jou mag zijn.

Gedicht van Judith

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.