Geslaagde Tuinenreis Noord-Nederland

Met tien vrouwen, cursisten en oud cursisten van de Hubertinahof en andere tuinliefhebsters, reisden we afgelopen week naar het Noorden van Nederland voor een vierdaagse tuinenreis door Groningen en Friesland.

De weergoden zijn ons gunstig gezind. Na aankomst bezoeken we als eerste de Hortus van Haren (Gr.). Hier krijgen we een rondleiding in de Keltische tuin, erg mooi. Mijn geboorteboom volgens de Kelten is een Esdoorn.  Daarmee dichten de Kelten mij allerlei persoonlijke eigenschappen toe.

Keltische bomenkalender: de Esdoorn

De Kelten (leefden ongeveer 1000 voor Chr.) waren een strijdlustig volk en  hadden veel respect voor de natuur. Wist je dat de Kelten een eigen schrift hadden? Dit is, volgens onze Groningse gids, een (vertaald) natuurgebed van de Kelten:

“Ik omgord mij vandaag
met de kracht van de hemel
het licht van de zon,
de glans van de maan
het flakkeren van het vuur
de snelheid van de bliksem
de vaart van de wind
de diepte van de zee
de vastheid van de rots
de stevigheid van de aarde”

Keltisch schrift

De volgende dag reizen we naar de Kruidhof in Buitenpost (Fr.). Dit is de botanische tuin van Friesland met 2.000 soorten vaste planten en een verkoopafdeling met een geweldig assortiment, een echte snoepwinkel voor plantenliefhebbers!

Plantenverkoop Kruidhof Buitenpost

Vervolgens bezoeken we kwekerij Kabbes in het Friese Sumar. Hier worden we allemaal blij en vrolijk! Wat een bijzondere kwekerij met mooie bloeiende planten vol liefde gekweekt!

Kwekerij Kabbes in Sumar (Fr.)

Daarna gaat de reis naar Stadsboerderij Wiershoeck in Groningen, een tuin met een sociaal  karakter midden in Beijum, een wijk van Groningen. De tuin is prachtig met o.a. een kleurrijke en zeer sfeervolle aangelegde bloemenpluktuin.

Dahlia in Pluktuin van de Wiershoeck (Gr.)

Dag drie reizen we af naar de statige Menkemaborg, een echte parel in Groningen. Een prachtig onderhouden landhuis en een fantastische tuin. De historische moestuin is opgezet met zoveel kennis, dat het een echte leertuin is. In de appelgaard staat een oude, holle, door de tand des tijds aangedane  appelboom. Zo mooi en liefdevol verzorgd en nog steeds appels dragend, dat de tranen bij mij opwellen. Ik verlies prompt ook mijn bril, mogelijk in het doolhof…

Oude appelboom Menkemaborg

’s Middags zijn we in Pieterburen, bij ‘Domies Toen’ (de tuin van de dominee). Daar krijgen we een rondleiding van een zeer deskundige gids die bevlogen verteld over de planten en alle bijzonderheden van de tuin. We hangen aan ’s mans lippen. Vervuld met indrukken en nieuwe kennis gaan we nog een frisse neus halen aan de nabije Waddenzee.

Mooie distelsoort in Domies Toen
Op de Waddendijk

Op zondag reizen we weer af naar het zuiden en maken nog een tussenstop bij Hof van Hackfort in Vorden. We genieten hier van een heerlijke en kleurrijke lunch. Vervolgens bekijken we de moestuin en maken een korte mooie wandeling rond kasteel Hackfort. Dit landgoed is in beheer bij Natuurmonumenten.

Hof van Hackfort

Blij en voldaan kijk ik terug op een geslaagde en inspirerende tuinenreis in het verrassende mooie Noorden van Nederland.

Planten van kwekerij Kabbes, bestemd voor de Hubertinahof

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.