Habryendi

Dit prachtige blauw kevertje, met een rode vlek op zijn achterlijf zat gisteren op de net bloeiende Phacelia. Even opgezocht met de boeiende Obsidentify app: het is een Roodtipbasterdweekschild.

Kevertje ‘Habryendi’

De term ‘week’ omdat het kevertje een vrij zacht schild heeft. De rode vlek is zijn gereedschap om vijanden af te schrikken. Het onderdeel ‘basterd’ waarschijnlijk omdat de kever vrij uiteenlopende verschijningsvormen heeft, dit ontdekte ik door de verschillende foto’s van deze soort op Waarneming.nl te bekijken. Een wel erg functionele en  overcomplete naam. Daarom een groet aan dit kleine blauwe wonderkevertje met een mooie fantasienaam: hoi Habryendi!

Gisteren aten we veel vers uit de tuin: aspergessoep, snijbiet (als spinazie) en rabarbercompote. De recepten vind je onderaan.

Nog enkele foto’s gisteren gemaakt in de tuin (klik op de foto’s voor vergroting):

Recepten van snijbiet, groene aspergesoep en rabarber-appelcompote:

Snijbiet – groente bijgerecht

 • grote papieren zak vol snijbiet, hij slinkt net als spinazie.
 • 2 knoflookstengels, boven de grond afgesneden dan loopt hij opnieuw weer uit.
 • wat vers bonenkruid
 • keltisch zeezout
 • sesamolie en klont roomboter
 • 2 beschuiten

Snij de plant net af boven de grond, hij groeit weer opnieuw uit en je kunt er meedere keren van oogsten. Een gemakkelijk groeiende plant, ‘must have’ in de moestuin.

Was de snijbiet goed. Haal de stelen met dikke nerven van de bladeren en snij deze in stukjes en hou apart van het blad. Deze moeten iets langer bakken. Snij het blad eventueel in grove stukken. Snij de knoflookstengels in kleine stukjes

Verhit de sesamolie in hapjespan, bak de stukjes knoflook met de stengels snijbietstengels, doe er een  theelepel keltisch zeezout en wat fijngesneden bonenkruid bij. Doe na een minuut of 4 het snijbietblad erbij, roerbak nog ca. 3 minuten, er komt veel vocht uit, doe daarom geen deksel op de pan. Proef of het bijna gaar is, doe er dan een klont roomboter doorheen. Als het klaar is verkruimel er twee beschuiten door tegen het vocht en dien op. Eet smakelijk!

Groene aspergesoep (2 l.)

 • 10-12 groene asperges
 • 2 bouillonblokjes
 • 1 prei
 • kruidentuiltje van bijeengebonden laurierblad, rozemarijn, tijm, salie en preiblad
 • 1 ei pp

Maak de prei schoon, gebruik 2 groene bladeren om bouillon mee te trekken, snij de overgebleven prei in dunne ringen.

Was de asperges. Breek de harde delen weg en schil de witte onderkant. Het groene deel wordt niet geschild. Gebruik de wat vlezige hardere alleronderste stukken geschilde delen om bouillon mee te trekken, snij deze doormidden en doe in de bouillon met kruidentuiltje en bouillonblokjes. Laat een half uur trekken (niet koken). Aspergeschillen gebruik je niet om bouillon mee te trekken, deze zijn bitter.

Snij de geschilde asperges in kleine stukjes. Hou de kopjes apart, deze hoeven maar heel kort te koken en doe je er later bij. Let op, de kopjes verdienen een precaire behandeling, want deze zijn het lekkerst!

Schep kruidentuiltje en harde aspergestukken uit de bouillon. Doe de gesneden aspergestukjes en preiringetjes in de bouillon en kook ca. 5-7 min. Doe dan de aspergekopjes erbij en laat nog ca. 3 – 5 min. koken. Proef of de asperges beetgaar is en zet klein. De heldere aspergesoep is in principe klaar.

Finishing touch voor twee personen: schep ca. 400 ml van de soep in een klein steelpannetje dat je opzet. Klop p.p. een ei los in een kom en schep dit met een pollepel een minuut door de hete soep. De soep wordt hiermee licht gebonden, licht van kleur en wat zachter van smaak. Heerlijk: eet smakelijk!

Recept Rabarbercompote met appel

 • 5- 6 stengels rabarber
 • 2 appels
 • zakje vanillesuiker
 • flinke schep suiker (proef – naar smaak erbij doen)
 • 6 kleine kalktabletjes (dr. Vogel, Urtecalcin) (deze zijn om het oxaalzuur wat te neutraliseren).

Trek een stuk of 6 mooie dikke rode rabarberstengels van de plant. Snij het blad eraf voor de composthoop. Dit kun je niet gebruiken, dit bevat teveel oxaalzuur.

Was de stengels en snij in stukjes van ongeveer 2 cm. Hou de schil zoveel mogelijk aan de stengels, zo wordt de compote mooi rood. Waar de schil te taai is met snijden haal je wat weg. Schil en snij twee appels in stukjes.

Doe appel, rabarber en vanillesuiker bij elkaar in een pan en zet op laag vuur op in een pan met slechts een bodempje water,  anders wordt de compote te dun! Stoof het geheel gaar, roer af en toe door en doe enkele kalktabletjes erbij, suiker erbij doen naar smaak. Na ca. 10-15 min zacht koken is het gaar. De rabarber-appelcompote is lekker als bijgerecht. Wij aten het als toetje met wat volle kwark erbij.

 

 

 

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.