Inspiratie in de natuur

Het leven in de natuur geeft velen van ons inspiratie om dieper onderzoek te doen naar bijzondere onderlinge verbanden tussen planten en dieren en hun leefomgeving. Van microniveau tot zeer groot niveau in samenhang met de kosmos, en alles daar tussenin. Zelf ben ik momenteel geïnspireerd door vormen, kleuren en patronen van bloemen en vruchten en geometrie in hun vormen.

Momenteel ben ik het boek van Willem Beekman, ‘Openbaar Geheim’ aan het lezen. Op onderhoudende wijze schetst deze bioloog boeiende samenwerkingsvormen tussen planten en dieren met zelfs de invloed van maanstanden en de kosmos aan toe. Hij vraagt zich af wie hierin de regie heeft. Vol bewondering ben ik ook voor het werk van de Zweedse kunstenares Hilma af Klint. Een bijzondere kunstenares  met oog voor details en schoonheid in de natuur. Ze had een talent voor wiskunde en geometrie en een sterke liefde voor de natuur.  Ze liet zich onder meer inspireren door spirituele bijeenkomsten met 5 vrouwen, ’the Five’ en schilderde wat ze door kreeg vanuit deze séances, met soms een akelig voorspellend karakter (o.a. WO II). Ik ben getroffen door de overeenkomsten van haar werk met dat van Willem Beekman. Beiden hebben een scherp waarnemingsvermogen en een sterke liefde voor de natuur. Ze nemen meer waar dan de gewone sterveling. Soortgelijke geometrische vormen komen in hun werk naar voren, zoals spiralen, kubussen, de ‘platonische figuren’, bouwstenen voor zeer kleine organismen en atomen. Maar ook het besef van grotere verbanden en de aanwezigheid van het goddelijke of spirituele.

Vanwege de droogte gaf ik de Ginkgo pas water, mijn zelf opgekweekte boompje, inmiddels alweer twee meter hoog. Een prachtige donkerbruine kleine salamander kwam verbaasd kijken wat er gebeurde, van onder de houtsnippers van de boomspiegel vandaan. Voor mij een moment van verwondering en geluk! Wat een prachtig diertje en dan die krachtige oervorm ervan juist onder de Ginkgoboom, ook al zo’n sterk karakter. Dit krachtige oerbeeld is nog steeds in mijn gedachten en maakt me blij! Dit najaar ga ik enkele creatieve cursussen volgen, waaronder ‘grafische patronen tekenen’ en een basiscursus zeefdrukken. Er is in elk geval geen gebrek aan inspiratie. Het is nu de uitdaging om deze om te gaan zetten in mooie vormen.

Inspiratiebronnen:

Hilma af Klint: ‘nr 7’ uit ‘de 10 grootsten’
Kleine Alpensalamander
Ginkgo blad
  • Elkaar eerbiedigen:
Een Zinnia bloeit precies voor Hubertina’s voeten, terwijl zij een oogje in het zeil houdt
  • Water, bron van alle leven
De regenwatergoot gisteren afgekoppeld en aangesloten op een regenton met overloopslang naar de tuin. Net op tijd voor de eindelijk aangekondigde regenbuien deze week!

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.