Januari

De laatste dag van januari 2021 is een prachtige zonnige dag. Na de vele regen van afgelopen dagen, met name in de Ardennen, is het hoog water aan de Maas in Arcen. Vannacht vroor het -4 oC. Vanochtend bloeide toch temidden van de rijp, de Toverhazelaar in onze moestuin, waar het meestal nog wat kouder is geweest.

In de tuin is er ook nu nog allerhande eetbaars te vinden. Naast de bladgroenten hieronder hebben we nog aardpeer, pastinaak, wortels en prei. Van een enkele aardpeerplant komt ongeveer een kilo aardperen! We hebben inmiddels enkele heerlijke gerechten met onze aardperen gemaakt! Hier een link naar deze eigen recepten: heerlijke vegetarische zuurkoolschotel met aardpeer, erwtensoep met aardpeer en een kruidige aardperen-linzensoep.

Na alle regen is het te nat om wat in de tuin te doen. Binnenkort gaan we de snoeibeurt van de oude appelbomen afmaken met een uitschuifbare takkenschaar/-zaag. Aan deze bomen is jaren niks gedaan en de vorm is eruit. Vorig jaar zijn ze al flink gesnoeid, maar dat kan niet in een keer. Dit jaar wil ik proberen nog wat meer model erin proberen te krijgen, een hele klus.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.