We hebben eindelijk enkele prachtige junidagen gehad met zon, blauwe luchten en wat wind!!! Daar droogde het lekker van op. De slakkenplaag lijkt hierdoor inmiddels aardig onder controle. We rapen twee keer per dag naaktslakken, ’s ochtends en ’s avonds. We lokken ze met havermout onder bakken en trays. Dat werkte het beste, van alles wat we hebben geprobeerd. Ook de aaltjes hebben waarschijnlijk wel geholpen, maar de zon is het meest nodig! Rond de pompoenen en courgette hebben we enkele dagen geleden een ‘slakkenhek’ gemaakt met een rechtopstaande rand van fijnmazig schaduwdoek. Dat hebben we 10 cm in de grond gegraven, het staat 40 cm omhoog met een omslag naar buiten over bamboestokken gevouwen richting de grond, zodat slakken er van buitenaf niet overheen kunnen klimmen. Dat werkt tot nu toe. Zonder afscheiding zijn de courgettes daarvoor al twee maal opgegeten 😏.
Tomaten
Het is nog steeds wat koud voor de tijd van het jaar. De zelf gekweekte tomatenplanten in het kasje hebben hier geen last van en staan er super mooi bij. En dat al voor het vierde jaar op rij in dezelfde grond. Ik leg gedroogde heermoes op de grond tegen schimmelziektes en zorg voor goede ventilatie met een raam en deur die altijd tegen tegenover elkaar open staan. Verder niet teveel water geven en voldoende mest. Ik gaf dit jaar aan het begin van het seizoen flink wat potgrond en fijnkorrelige organische siertuinmest van DCM bij elke plant. In de moestuin buiten is alles nog klein door alle nattigheid en kou van afgelopen maanden. Ik was de tuinellende met de slakken even ontvlucht in mijn geliefde Sauerland, daar scheen de zon!
Groene oase
Rondom ons huis is het een groene oase met alle opkweek en veel zelf opgetrokken planten in potten. De planten in onze kleine tuin rond het huis doen het super goed op alle regen. Het afgekoppelde dakwater van 30 m3 dak wordt probleemloos opgenomen in de ondergrond van 12 m2 tuin. Vooral de hagen en de leibomen, de hortensia’s en de rozen zijn er blij mee. Ik heb alles rondom huis enkele weken verdunde gier gegeven van brandnetel en zeewier en daar is het flink van opgefleurd 😊. Een stukje zeewier in het gietwater, ook voor de kamerplanten binnen, maakt dat het blad gaat glanzen en de plant mooi gaat bloeien!
Zelf goede NPK-meststof voor je planten maken
Hoe maak je een goede plantaardige meststof, met veel stikstof, fosfaat en kalium voor je planten? Heel eenvoudig: met brandnetel, een stukje gedroogde zeewier en smeerwortelblad. Brandnetel bevat veel stikstof (N), dat is goed voor het bladgroen. Zeewier of kelp bevat veel fosfaat (P), dat is belangrijk voor bloemvorming en vruchtzetting. Ook bevat dit veel sporenelementen die noodzakelijk zijn voor planten. Smeerwortelblad bevat veel kalium (K), dat is belangrijk voor de vruchtvorming. Deze stoffen zitten ook in kunstmest, maar zelfgemaakt is deze mest veel milieuvriendelijker.
Hoe maak je het?
Vul een emmer voor driekwart met blad van brandnetel en smeerwortel en doe er een reep (gedroogde) zeewier of een klein schepje kelppoeder bij en vul met (regen) water. Laat het een of twee weken staan met een deksel erop, dagelijks even doorroeren. Zeef het af door een oud vergiet en geef de gier – altijd verdund met water – aan je planten. Je kunt het gieten of sproeien als bladvoeding. Ongeveer 90-80% water mengen met 10-20% gier. Na een week zul je verschil bij je planten gaan zien! Geef deze gier alleen buiten, want het stinkt nogal 😉 door de fermentatie. Voor binnen kun je een reepje gedroogde zeewier in je gietwater doen en dat af en toe verdund met water aan je kamerplanten geven.