Koude Schotel (“Kalde Schôttel”)

In de tuin hebben we dit jaar een heerlijk soort aardappelen.  Het aardappelras is ‘Levante’, een biologisch geteelde pootaardappel (via zaadhandel van der Wal). Nu werd mijn moeder onlangs 80 jaar en ter ere van dit heuglijke feit maakte ik met 2 kilo Levantes de befaamde Limburgse Koude Schotel (“Kalde Schôttel”) en die bleek een succes bij de Limburgse familie! Zelfs zonder vlees vond de familie hem heerlijk, de smaak is traditioneel.

Aardappelen ‘Levante’, een goed ras voor aardappelsalades

Recept “Kalde Schôttel” (feestelijke maaltijdsalade, dit recept is vegetarisch en heerlijk op zomerse dagen!)

Ingrediënten (8 personen)
– 2 kg vastkokende aardappelen
– handvol fijne diepvrieserwtjes
– 1 pot zilveruitjes
– 250 g zoetzure augurken
– 400-500 g goede mayonaise (ik gebruik zelf het liefst Hellmann’s mayonaise)
– 1 Granny Smith appel
– 1 kleine ui
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel mosterd
– 2 groentebouillonblokjes
– peper en zout

Zo maak je het:

Kook de aardappelen gaar en laat ze goed afkoelen. Kook de erwtjes twee minuten en laat afkoelen. Snij de zilveruitjes, augurken en ui in fijne stukjes. Schil en snij de appel in kleine blokjes. Snij nu ruim de helft van de afgekoelde aardappels in kleine blokjes en stamp de rest fijn.

Wrijf ca. 1,75 groentebouillonblokjes fijn (gebruik hiervoor zo nodig een vijzel) en roer goed door de mayonaise, voeg ook de paprikapoeder en mosterd toe en een flinke scheut van het augurkennat. Roer deze saus goed door elkaar en hou een kopje saus apart voor het afwerken.

Schep nu alle groenten en de saus heel goed door elkaar met een stevige pollepel, of gebruik je handen om alles goed door elkaar te kneden. Proef: het geheel moet lekker en smeuïg zijn. Voeg eventueel nog peper en zout toe.

Serveer de koude schotel op een mooie platte schaal. Maak er bijvoorbeeld een mooie ovaalvormige halve bol van die je goed aandrukt en glad strijkt met de achterkant van een grote lepel en daarna afsmeert met de overgebleven mayonaisesaus. Omlijst het geheel met verse slablaadjes en versier met bijvoorbeeld kwarten gekookte eieren, in waaiers gesneden augurken, verse tomaat en/of druiven of stukjes meloen.

Als je de koude schotel de tweede dag ook nog eet, is hij waarschijnlijk het lekkerste, de smaken zijn dan goed ingetrokken.

Gisteren maakte ik de koude schotel nog eens, maar dan ietsje anders, simpelweg omdat ik niet alle ingrediënten van de lijst in huis had. Gelukkig was hij weer net zo lekker! Bij ons was er na stevig eten na een middagje tuinwerk niet meer zo heel veel over …. (zie de foto bovenaan dit bericht van het restant  [niet mooi opgemaakt] ).

Het recept van de koude schotel van gisteren is hetzelfde als dat van hierboven, maar met de volgende wijzigingen:
– met een klein blikje mais en een handvol verse gekookte boontjes i.p.v. de erwtjes
– hoofdzakelijk met augurken en minder zilveruitjes
– wat minder mayonaise (ca. 350 g ) en meer augurkennat voor de saus
– met een blikje tonijn erbij i.p.v. de eieren

Geniet ervan met een koel biertje of glas gekoelde witte wijn of rosé erbij, op je eigen terras buiten… Smakelijk!!!

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.