Kruidenthee, Kruidenolie en tincturen

Met de kruiden heb ik afgelopen maanden niet stil gezeten. Ik heb twee grote zakken vol ongeveer 20 soorten kruiden gedroogd om van de winter theemengsels  mee te kunnen maken. Sommige kruiden stonden zo opvallend voor mijn neus dat ik ze wel moest plukken, zoals Herderstasje, Heermoes en Moerrasspirea.

Verder heb ik drie soorten kruidenolie gemaakt (een met Toortsbloemen (voor borst en holtes), een met Kamillebloemetjes (o.a. voor voetschimmel), een met Sint Jansbloemetjes, voor spier- en gewrichtspijn).

Kruidenolie

Ik heb 7 soorten tincturen gemaakt. O.a. een van Herderstasje (voor schoon houden van de vaatwanden), Haver (kalmerend), Heermoes (versterkend voor  gewrichten en bindweefsel), Rode Zonnehoed (bij griep, verkoudheid), Moerrasspirea (bij [weke delen] reuma)  Opvallend is dat die kruiden voor mij stonden, waar ik niet omheen kon en die mensen in mijn omgeving ook goed blijken te kunnen gebruiken.  Mooi is het, om die signalen niet te negeren, maar er iets mee te doen.

Tincturen

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.