De lente is begonnen!

Gisteren rond 10.37 uur was het moment van de voorjaarsequinox. De dag en nacht zijn dan even lang. Vanaf nu gaan de dagen lengen en wint de zon snel terrein. Erik en ik vierden de komst van het voorjaar in de tuin met koffie en een lekkere koek erbij. Het vogelconcert in de bomen rondom zwelt intussen met de dag meer aan. De vogels zijn heel druk met het voorbereiden van hun gezinsuitbreiding.

‘Permacultuur: Werkt dat ook?’
Afgelopen dagen hebben we de moestuin opgeschoond. Een buurman op de tuin kwam vragen ‘of het ook werkt, het werken volgens de principes van de permacultuur’. Hij wil van een deel van zijn bostuin weer moestuin maken. Goed om te merken dat steeds meer mensen voor permacultuur open staan. Ik weet inmiddels dat onze manier van bodembewerking heel goed werkt.

Het geheim: Voedt de grond en het bodemleven door zoveel mogelijk te mulchen, betreed de tuingrond zo weinig mogelijk en hou deze zoveel mogelijk bedekt. De bodemstructuur van onze moestuin is hierdoor erg verbeterd. De grond is nu mooi kruimelig en los van structuur met veel humus erin, een goede donkere kleur en aardegeur en vol leven. Wij kunnen al van alles zaaien, terwijl onze aangrenzende buurman nog niks kan doen omdat zijn grond te nat is. Zijn grond ligt al maanden lang ‘schoon’ omgespit te wachten en is te nat en met dikke kluiten. Omdat zijn grond minder gevoed wordt, is er minder bodemleven en daardoor minder humus en lucht in de grond (minder drainage).

Goed gereedschap
Het opschonen van de moestuinbedden ging heel gemakkelijk na de bewerking van afgelopen jaar.

Mol: Foto https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/mol

Er staat niet veel onkruid meer en wat er staat kan er gemakkelijk uitgehaald worden. Ik heb de grond los gemaakt met een superhandige kleine spitvork (great dixter, fa. Sneeboer) en het onkruid eruit gehaald. Een wiedvork is hierbij ook handig voor zuring, kweek en paardenbloemen met lange penwortels. Bij elke beweging komen pieren naar boven, ze denken dat een mol in aantocht is.

Verhoogde ruggen
Op een aantal bedden heb ik een laagje verteerde koemest aangebracht, afkomstig van een biologische rundveehouder uit het dorp. Voorgekiemde pootaardappelen (Annabelle, een zeer vroeg soort) heb ik gepoot op een iets verhoogde rug, ook heb ik gezaaid op een iets verhoogde rug. Dit om te voorkomen dat de knollen en zaden wegrotten bij te nat weer in april. Gezaaid zijn: zomerwortels naast uien, rode kool, koolraap, tuinbonen, rucola, radijs, wortelpeterselie, kapucijners en erwtjes.

Overblijvende planten koesteren
Intussen koester ik de overblijvende planten. In het afgelopen najaar zaaide ik de uitgebloeide pastinaak, grote klit en sla bij wijze van experiment en als groenbemester. De plantjes hebben de winter prima overleefd! Ik heb de pastinaak en grote klit inmiddels ietsje uitgedund en de sla uitgeplant op een rijtje onder vliesdoek. We krijgen dus waarschijnlijk vroege pastinaken, al in de zomer! Verder laat ik de boerenkool nu voor het derde jaar staan, ik heb deze gesnoeid en wat koemest gegeven. Tweejarige boerenkool ging prima, ik ben benieuwd hoe dit verder gaat in dit derde jaar. In het kasje staat nog snijbiet, sla, winterpostelein en kervel tussen  bloeiende paarse dovenetel die met zoete geur en zijn mooie kleur hommels naar binnen lokt. Erik heeft pas kervelsoep gemaakt, een zeer smakelijke lichte voorjaarssoep.

Voorzaaien
Intussen staan thuis warm onder een doorzichtig plastic dekentje (een oude broodzak met enkele gaten erin geprikt) de tomaten, sla en artisjok er al vrolijk ontkiemd op. Oranje zoete aardappelen van Tuinderij de Woag uit het Limburgse Neer, staan eveneens lekker warm binnen in een mengsel van potgrond met aarde uit de tuin (molshopen). Verschillende soorten aardappels liggen binnen voor te kiemen, o.a. Twinner (een vroeg soort), Alouette (rode schil), paarse truffelaardappel en Laura (rode schil).

‘April doet wat hij wil’
Van een boomdruïde (ze bestaan nog steeds) vernam ik dat vanuit uit de oude wijsheid bezien, de komende volle maan op 28 maart het omslagpunt is naar het voorjaar. Hierna kan, specifiek voor dit jaar, nog een koude grillige aprilmaand volgen, zeker als we weer te maken gaan krijgen met noordenwind. April doet immers wat hij wil. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor zowel opwarming als meer extremen. De maand februari 2021 was hier een goed voorbeeld van. Na een piektemperatuur van 19,5 oC in Arcen, kregen we een week later nachttemperaturen van -15 oC.

Maart en april, laat maar komen wat komt, we maken er in de tussentijd gewoon het beste van. In elk geval kunnen we tuinieren, een heerlijke bezigheid. Te midden van de planten, vogels en foeragerende hommeltjes ben ik altijd helemaal happy en zen. Lieve allemaal, blijf gezond, geniet van de komende volle maan op 28 maart en vier de komst van het voorjaar!

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.