Nazomer

De eerste dagen van september is het in de tuin goed te merken dat de zomer met zijn nadagen bezig is. De dagen worden snel korter, de nachten een stuk koeler. Verschillende planten staan in het zaad, zoals de kardoen, pastinaak, goudsbloem en grote klit. De prachtige witte en cyclaamroze herfstasters zijn net in bloei gegaan. De tuin is inmiddels wat overwoekerd aan het raken door onkruid. Ik ben in de bloemen-/kruidentuin daarom begonnen overtollig onkruid weg te halen en hier en daar wat te snoeien. Gesnoeid kunnen worden de uitgebloeide lavendel, hysop, duizendblad, goudsbloem, chrysant en marjolein. Ook de heesters of boompjes die wat groot zijn knip ik wat af. De uitgebloeide zonnebloemen vol vette zaden knippen we regelmatig af en leggen we neer voor de vogels. De zonnebloemen krijgen hierdoor een stimulans om nieuwe bloemknoppen aan te maken en blijven dus langer bloeien.

Erik heeft in zijn twee weken geleden gemaakte vijvertje inmiddels de eerste kleine kikkerbewoner gespot! (zie foto en verhaaltje) Het is zo mooi om te zien dat wanneer je in je tuin ruimte geeft voor de natuur, dat dan ook heel snel kan werken! De pas gesnoeide abrikoos en appelboompjes hebben al nieuwe loten gevormd op de plek waar deze enkele weken geleden gesnoeid zijn. De zelf gezaaide Ginko van 2,5 jaar oud, is nu inmiddels bijna een meter hoog en heeft al enkele zijtakken gemaakt. De vorig jaar geplante Notenboom van mijn broer is mooi gegroeid en draagt trots zijn eerste noten. We hebben deze zomer regelmatig in zijn schaduw mogen genieten.

De aardappels zijn gerooid -zo’n veertig kilo in totaal. De tomatenplanten zijn nu echt aan hun einde beland en hebben veel oogst gegeven. Er staan potten tomatensaus met basilicum in de kelder voor de herfst en winter, gemaakt van de overschotten. De paprika’s, courgettes en pompoenen zullen deze maand nog wel enige vruchten geven. Er is nog sla, mosterdblad, groenlof, koriander en kervel en basilicum, kievitsbonen, snijbiet, rode biet, winterwortel, prei en diverse soorten kool. En voor herfst en winter staan nog te groeien de pastinaken, aardperen en schorseneren.

We hebben een mooi tuinseizoen achter de rug en het is nog niet voorbij. De bodem van de moestuin krijgt inmiddels hier en daar al wat rust. De vrij gekomen plekjes ontdoen we van gewassen en onkruid, vervolgens woelen we deze lichtjes om en zaaien deze in met Phaecelia, een mooie groenbemester.

Een voornemen voor volgend tuinjaar is om ook vaste paden of staptegels te gaan maken in de bloemen- en kruidentuin, zodat de plek waar planten groeien en diertjes leven nog minder betreden wordt. Dat is een mooie en positieve leerervaring die we dit jaar hebben opgedaan in de groentetuin.

Afgelopen week beleefde ik een prachtige en leerzame bomenreis in Sauerland, onder begeleiding van Maja Kooistra (zie www.bomen.org). De deelnemers hadden hun liefde voor bomen en de natuur als gemeenschappelijk thema. Wat was het fijn om onder gelijkgestemden te verkeren en een gevoel van diepe verbinding met hen en de prachtige natuurlijke omgeving te ervaren.

Deze oude Fijnsparren (de ‘gewone kerstboom’) staan op Hochheide, een natuurgebied nabij Winterberg-Niedersfeld. Te zien is dat de boom afleggers heeft gemaakt vanuit zijn takken, waaruit weer nieuwe bomen zijn gegroeid.

De ‘Bomengroep’

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.