‘No mow may’

Hoewel ik zelf in de tuin meestal het liefst aan het werk ben, zijn er ook mensen die het liefst in de tuin zitten op een stoeltje en een boekje lezen. Voor deze mensen is er goed nieuws. Maai het gras in je tuin deze meimaand niet. En de maanden juni t/m oktober minder.

“Maai mei niet”
In Engeland en België zijn hiervoor serieuze campagnes aan de gang, ondersteund door het ministerie van Natuur. Het Nederlandse ministerie van Natuur bestaat helaas niet, wij hebben het ministerie van Landbouw met een ondergewaardeerde natuurpost. We hebben dus ook niet zo’n  campagne. Maar uiteraard kun je besluiten net als wij, gewoon lekker met onze buurlanden mee te doen!

Het doel van niet maaien in de meimaand is om de wilde bloemen tussen het gras tot bloei te laten komen en allerlei insecten hiermee te helpen en daarmee weer de vogels. Ook is het beter tegen de verdroging. Kortom: doe NIKS aan je gras en vergroot daarmee het leven (de biodiversiteit) in je tuin. Het is wel even durven voor de aangeharkte Nederlander. Zoals op veel punten in het leven geldt echter ook hier “Less is more”. Dus: don’t mow let it grow en relax!

Wilde eendenkoppel relaxed in het gras

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.