November

Oogst 20 november: aardperen, zwarte rammenas, prei, andijvie, rood mosterdblad, kruiden
Oogst 20 november: aardperen, zwarte rammenas, witte kool, prei, andijvie, kruiden

Het is rustig geworden in de tuin. De planten en dieren beginnen aan een rustperiode waarmee ze zich aanpassen aan het jaargetijde van kortere dagen en koeler weer. Vandaag heb ik nog van alles kunnen oogsten.

Aardperen

Er staan drie soorten aardperen in onze tuin. Er is hiertussen echt veel verschil in smaak. De lekkerste vind ik het ras ‘Buttede Berta’, verkregen bij Vreeken’s zaden. Aardperen kun je niet lang  bewaren, dus je kan ze het best vers oogsten. Ik oogst genoeg voor een ruime maaltijd en plant op de oogstplek meteen wat kleine knolletjes terug voor het komend seizoen. Voor een winterse salade heb ik geoogst: witte kool, andijvie, zwarte rammenas, mosterdblad en blaadjes van venkel, kruizemunt en pimpernel. Zwarte rammenas smaakt naar radijs maar dan niet scherp. Ik vind zwarte rammenas daarom wel lekker, in tegenstelling tot radijs.

Recept winterse salade met witte kool

Schaaf de schoongemaakte witte kool heel dun met een mandoline (dit is een zeer dun snijdende scherpe groenteschaaf,  fijn keukengereedschap). Doe er een snufje zout bij. Kneed de geschaafde kool twee minuten flink met de hand. Hierdoor komt het sap goed los en is de salade straks zachter van textuur en beter verteerbaar. Maak de andere groente zoals zwarte rammenas, mosterdblad en andijvie goed schoon. Snij de rammenas in kleine blokjes en de bladgroente in grovere stukken. Maak een dressing van olijfolie, azijn, honing en wat fijngesneden kruiden, zoals blaadjes van pimpernel,  venkel en kruizemunt. Rooster in een pan een handje zonnebloempitten lichtbruin en laat even afkoelen. Meng de groenten met de dressing en zonnebloempitten goed door elkaar. Eet smakelijk!

Preimineervlieg

Daarnaast heb ik nog prei geoogst die net zoals vorig jaar is aangetast door de preimineervlieg. Hierdoor is een groot deel helaas niet meer bruikbaar. Om dit volgend jaar te voorkomen, moeten we het preiloof niet meer in de tuin achterlaten, het beestje overwintert hier namelijk in. Dit zullen we moeten afvoeren  via onze GFT-bak thuis. Verder schijnt het mulchen met Boerenwormkruid (bevat de stof: Thujon) te helpen, zie een artikel van Velt.

Oorwurmhuisjes

Oorwurmhuisje zelf maken

In elke fruitboom heb ik opnieuw een oorwurmhuisje opgehangen. Oorwurmen kunnen hierin wonen en gaan in het voorjaar als de dagen warmer worden, ’s nachts op luizenjacht.  Dit werkt echt heel goed! De huisjes die twee jaar geleden met touw zijn opgehangen, zijn op de grond gevallen omdat het touw was vergaan.  Een oorwurmhuisje maak je van een klein terracotta bloempotje. Dit vul je met  droge blaadjes, hooiachtig loof of bloemstengels uit je tuin . Klik op de afbeelding hiernaast voor een vergroting.

Appelboom met oorwurmhuisje
Appelboom met oorwurmhuisje

Ik gebruik een wat dikker ijzerdraad om de oorwurmhuisjes op te hangen. Dat vergaat niet en zo blijven de huisjes mooi hangen. Let bij het ophangen op dat ze niet gemakkelijk uit de boom kunnen waaien. Om de bast van de tak niet te beschadigen, schuif ik een klein takje schuin tussen het ijzerdraad en de dragende tak. Hiervoor kun je ook een stukje jute of boomband gebruiken.

Vogelbroedhuisje

broedhuisje 'woodstone' mezenkoppel Vivara
broedhuisje ‘woodstone’ voor mezenkoppel, leverancier Vivara

In de tuin zaten vandaag veel mezen, vinken en boomklevers in de voederhuisjes. Verder zag ik merels, een vrouwtjesfazant en een buizerd. Ik heb een vogelnestkastje opgehangen in de spar, geschikt voor een mezenkoppel. Het is dit exemplaar geworden van het bedrijf Vivara. Het is gemaakt van het materiaal ‘woodstone’. Dit nestkastje is onderhoudsvrij – je hoeft het nooit te schilderen- zeer robuust en heel gemakkelijk elk jaar schoon te maken. Een aanrader als je een nestkastje wil aanschaffen. Bij aanschaf wel wat duurder dan een houten huisje, maar het gaat veel langer mee  en is dus uiteindelijk goedkoper en duurzamer.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.