November

Bloementuintje

Wat een bijzondere oktobermaand hebben we gehad…. Het was de hele maand echt nazomer met temperaturen tot 23 oC eind oktober, in plaats van herfstweer. Dit leidde tot ongewone taferelen in de tuin. Een Atalanta, een dikke akkerhommel, verschillende soorten bijen en zweefvliegen waren nog actief eind oktober. Er bloeit niet veel meer voor deze beestjes, maar de dahlia’s werden nog druk bezocht. Inmiddels is het begin november geworden en het is nog steeds zeer zacht, alhoewel het nu eindelijk wat herfstachtig begint te worden, met vandaag weer eens een beetje regen.

Dankzij het zachte weer kunnen we nog het een en ander doen in de tuin. We hebben een bloementuintje met vaste bloeiende planten gemaakt. Verder hebben we de frambozen en bramen opgeschoond. Hierdoor is er meer overzicht en ruimte ontstaan. Erik is palen aan het zetten langs de ‘braambozen’, de Japanse wijnbessen en doornloze bramen. Ik ben de bloemen-/kruidentuin aan het opschonen door kweekgras en ander hardnekkig onkruid te verwijderen. Hier en daar snoei ik uitgebloeide bloemen met teveel zaden weg en maak de grond wat los met een ‘great dixter’ (kleine woelvork, fa. Sneeboer). Takjes, bloemknoppen en blaadjes laten we zoveel mogelijk liggen voor de insecten en andere beestjes die hier ’s winters in of onder overwinteren. De takken met zaden leg ik op enkele hopen in de tuin. Ook knip ik niet alle uitgebloeide bloemstengels weg,  zoals van de Kardoen, Kaardenbol en Echinacea, vanwege de zaden etende vogels en een mooi wintersilhouet.

Definitieve dessin van de salamanders en Ginkgo blaadjes

Even heel iets anders, dit patroon rechts tekende ik van een salamander en Ginkgo-blaadjes op  een driedaagse cursus ‘Patronen tekenen met de hand’  (dessins ontwerpen), gevolgd bij Olivia Bertus. Ik zag in september een kleine watersalamander in onze tuin onder de ginkgoboom. Een zéér krachtig beeld van twee oeroude wezens. Dit vormde de inspiratie voor dit dessin.

Hieronder enkele foto’s (klik op de foto voor een vergroting) en een video van onze tuin eind oktober 2022:

Video moestuin eind oktober 2022 ( klik op de link om te bekijken)

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.