November plantmaand

In de tuin dient een late herfst zich eindelijk aan. Het heeft nog niet gevroren en er zit nog steeds veel blad aan de bomen.

De novembermaand is stormachtig en nat begonnen. Maar er zijn ook momenten van rust. Ik zag 3 november nog een Atalanta vlinder op een witbloeiende herfstaster in de zon.

Deze novembermaand gaan we enkele vruchtdragende bomen  en struiken in de tuin planten: een perzikboom ‘Wassenberger’, een peer ‘rode Williams’ en een pruim ‘Mirabelles de Nancy’, kornoelje (Cornus Mas), twee met rode en een met gele vruchten en twee mannelijke duindoorns. De mannelijke en vrouwelijke duindoorn in onze tuin zijn geen goede match. Waarschijnlijk bloeien ze onvoldoende gelijktijdig. Hopelijk gaat de vrouwelijke duindoorn in onze tuin met de nieuwe soortgenoten erbij, dan volgend jaar vruchten dragen.

De grond is wel nat in onze tuin, dus we moeten goede (niet te natte) plantplekken zoeken. Door de hoge bodemtemperatuur kunnen de bomen  en struiken alvast wennen op hun nieuwe plaats en meteen goed doorwortelen in het voorjaar.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.