Tuin November

November is een maand waarin alles rustig geworden is in de tuin. Ten minste dat lijkt zo net boven de oppervlakte. In deze tijd waarin de nachten langer zijn dan de dagen – vermengen onder- en bovenwereld zich meer en meer.  Dat is – soms subtiel – waarneembaar als je hiervoor open staat. Onder en net boven de grond maken ook de planten en dieren zich klaar voor een overlevingsmodus voor de winter. Zelf heb ik deze maand veel bijzondere, heldere dromen.

Tot nu toe is november zeer- zeer zacht met slechts één keer een beetje vorst aan de grond. De klimaatverandering zorgt voor dit te zachte weer. Voordeel is dat we nog allerlei dingen kunnen doen in de tuin. Zo heb ik wat al te fors groeiend onkruid uitgehaald met mijn ‘great dixter’, een mooie kleine spitvork. Dit gaat om onkruid van de hardnekkige soort, zoals paardenbloem, brandnetel, ridderzuring, zevenblad en kweekgras. Ik maak het onkruid onderaan los met spitvork en trek het uit. Dat gaat gelukkig gemakkelijk omdat de grond al mooi los is geworden. Af en toe verstoor ik dan een bij die zich al heeft ingegraven of een lieveheersbeestje, dus ik ben wel voorzichtig en laat alles nu waar het kan zoveel mogelijk ongemoeid om de kleine diertjes die zich al verschanst hebben, niet onnodig te verstoren.

Klik op de foto voor grotere afbeelding

Knollen van dahlia’s en gladiolen heb ik uit de grond gehaald, laten drogen en opgeborgen in kisten met stro en kranten in het schuurtje. Ook heb ik gedroogde zaden opgeschoond en voor twee weken in de diepvries gelegd, zodat eventuele kleine diertjes/wormpjes in de zaden dood gaan. Sommige knolletjes kun je juist nu nog planten. De knoflook die we een aantal weken geleden geplant hebben, staat er al heel mooi op.

Goudlook, Allium Moly

We hebben nog bolletjes van Goudlook om te planten voor eind november. De bloemetjes van deze geel bloeiende look zijn eetbaar en gezond bij hoge cholesterol. Daarnaast zijn ze fijn voor bijen en om te verwilderen tussen struiken. Goudlook kan in zon en in halfschaduw en blijft laag, is daarmee geschikt voor een laagblijvende border of rotstuin.

Duindoorn

Erg blij ben ik met onze nieuwe aanwinst, een Duindoorn (mannetje). We hadden al een duindoorn in onze tuin, waarvan ik denk dat het een vrouwtje is. De bessen hiervan zijn zeer gezond met heel veel vitamine C. Echter heb je voor de bessen een mannetje en vrouwtje nodig. Nu hebben we dus twee duindoorns in onze tuin. Hopelijk hebben we de goede twee, dit is even afwachten omdat de bloeiwijze in mei dit verschil het beste laat zien.

Thaiarcense soep

In deze donkere dagen is het tijd om lekker te kokkerellen. De tuin geeft nog veel groenten. Ik maakte pas een lekkere pittige soep met pastinaak in de hoofdrol en een Thaise twist. Een lekkere en gezonde aanrader. Lees hier het recept van deze Thaiarcense soep.

Foto’s tuin 22-11-2020: (klik op de foto voor een vergroting)

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.