Oogsttijd

Na alle zaaien, water geven, onkruid weghalen, mulchen en mesten is nu de oogsttijd echt begonnen. De aardappelen zijn nog steeds aan het groeien maar beginnen nu wat geel te worden. De allereerste bak tomaten is gisteren in de kas geoogst! Onze primeur, nooit eerder tomaten gehad. Ze smaken heerlijk zoet! Vanochtend tomaat met ei gebakken voor ontbijt om het te vieren. We hebben al veel komkommers geoogst in de kas, op het land is ook augurk, er zijn pompoenen, groene en gele courgettes, de eerste pruimen van ons boompje zijn opgesmuld, het blijken heerlijke Reine Claude! Er zijn veel zwarte bramen rijp, lekker in de yochurt. Ook de Japanse wijnbes geeft al een tijdje kleine maar heerlijk zoete rode vruchtjes. Van onze blauwe bessenstruiken krijgen we er helaas maar heel weinig, ook al hingen er veel bessen aan. De vogels zijn ons voor en houden elk blauw besje scherp in de gaten. Volgend jaar wat op verzinnen.

Bomen

Alle geplante boompjes doen het goed. De 25 jaar oude Toverhazelaar gekregen van mijn moeder, kreeg donkerbruine randjes aan het blad, maar na een gift met kali zijn deze randjes helemaal weer weggetrokken! Haar weggegeven Judasboom met hartvormig blad doet het werkelijk prachtig. De Walnoot en kersenboom (Stella), gekregen van mijn broer doen het heel goed. Ook de boompjes die ik van lieve vriendinnen heb gehad doen het ook prima: een Perzik en Morellenboom. Morellen zijn zure kersen, lekker om jam, vlaai en brandewijn mee te maken.

Koninginnepage

Afgelopen  week zag ik tot mijn grote vreugde een rups van de Koninginnepage op de Venkel zitten. Toen ik vervolgens even ging uitrusten en kijken naar alle moois in groenten- en bloementuin, zag ik Konijn tevoorschijn komen. Wat is hij/zij prachtig gegroeid met een mooi glanzende vacht! Terwijl hij/zij mij goed in de gaten hield, ging hij/zij lekker knabbelen aan de Klaverzuring. En even later – fladder-fladder-fladder-bliksemsnel – kwam een echte Koninginnepage voorbij ! Grote vreugde!!!

Bron foto: https://www.nvwgdegrutto.nl/koninginnenpage.html

Achterland

Inmiddels kunnen we ook het aangrenzende achterlandje van ruim 900 m2 aankopen, dit is een verwilderd stuk met daarop grotere bomen waaronder een supergrote Hazelaar (hier ben ik heel erg blij mee!), een walnoot, enkele fruitboompjes, doorgeschoten Kersenbomen  en …. heel veel Reuzenberenklauw, distels etc. Hier hebben we nog een uitdaging te gaan, maar daar is geen haast mee. Dit deel blijft bomentuin wat we verder af en toe maaien. Verder gaan we hier een vuurplaats maken o.a. voor de gietijzeren kookketel.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.