Op het goede spoor

In de kleine achtertuin bij ons huis bloeien de sering en roos uitbundig. Ik zag er net een zweefvlieg. In de zijtuin ben ik compostthee aan het brouwen voor onze planten. Hier leven goede bodembacteriën en schimmels in. De compostthee is na ruim 24 uur beluchten klaar en kan dan verdund worden gegeven.

Bloeiende roos en sering

Compostthee maken, video 2022-05-11

Nut van compostthee
De goede schimmels, bacteriën en mineralen die erin zitten helpen de (moestuin)planten door het aanbrengen van mineralen naar de wortels. Als dank daarvoor krijgen ze van de planten suikers. Meer mineralen voor de planten is belangrijk, want onze Nederlandse bodems worden steeds armer aan mineralen en sporenelementen door verkeerde bodembewerkingsmethoden door de landbouw en door klimaatopwarming. Hierdoor bevatten groenten en fruit steeds minder noodzakelijke mineralen en sporenelementen. Bij de planten, maar ook bij dieren en mensen kunnen zo tekorten ontstaan en daardoor ziekten.

Bij het plukken van wat theekruiden in de tuin waaronder brandnetel, prikt er eentje gemeen in mijn duim en hand, ik krijg er rode plekken met bultjes van. In een ingeving doe ik wat borrelende compostthee op die plekken. Ik voel de huid een klein beetje trekken en de pijn trekt na 2 tot 3 minuten weg en ook de bultjes trekken binnen een uur helemaal weg! Een leuke bijkomstigheid van compostthee, haha.

Bodem, water en mineralen
In les 5 van de Hubertinahof cursus ‘de natuurlijke & eetbare tuin’ besteedden we afgelopen vrijdag aandacht aan het belang van  water in de tuin, belangrijk zeker gezien de klimaatverandering en de steeds extremer wordende droogteperiodes. Ook was er veel aandacht voor het vasthouden en terugbrengen van mineralen in de bodem. Deze stoffen zijn van belang voor de gezondheid van planten, dieren én ons zelf. Ook hadden we een leuk praktijkdeel in de middag waarin we dit keer heerlijk badzout maakten, madeliefjeszalf en een poeder om je tanden mee te poetsen. Allemaal met mineralenrijke natuurlijke producten en kruiden uit de tuin, uiteraard zonder toevoeging van chemicaliën. Een echt verwenpakket voor een relaxed weekend.

Als je meer wil leren over bodemverbetering van je eigen tuin, dan verwijs ik je graag naar de Hubertinahof tuincursus . Hier wordt tijdens de lessen veel aandacht besteed aan het belang van een goede en levende bodem en hoe je eraan kunt werken, om een steeds vruchtbaarder bodem te krijgen. Ook leer je om met zuiver natuurlijke ingrediënten allerlei praktische toepassingen te maken voor je tuin en ook voor jezelf. Hierdoor zul je zeker steeds meer geïnspireerd raken door de natuur.

Als achtergrondinformatie over de stand van zaken m.b.t. mineralen in de bodem een recent artikel: ‘Fruit en groenten zijn minder voedzaam dan voorheen‘ (Bron: National Geographic, 4 mei 2022).

 

Smeerwortel, een superplant en prachtig op zichzelf. Daarnaast is het een belangrijke waardplant voor hommels en bijen, een geneeskrachtige plant, goede mulchplant en mineralenaanbrenger.

20220516 Smeerwortel (korte video, klik op de link om te starten)

 

Foto’s 16 mei 2022 (klik op de foto voor een vergroting)

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.