Bodem te zuur? Meten is weten!

Een plant heeft voor zijn groei nodig: zonlicht, CO2 uit de lucht (ruim voldoende aanwezig), water en mineralen. Die laatste twee zitten in de bodem. Een goede zuurgraad en gezond bodemleven is  van belang om de juiste mineralen op tijd vrij te spelen aan de plantenwortels. Is de grond te zuur, dan valt het bodemleven nagenoeg stil en groeit er bijna niets.

Onze twee Moerbeiboompjes die ik vorig jaar met kale wortel geplant heb, staan er sindsdien heel sneu bij. Ze kregen afgelopen jaar nauwelijks blad, enkele takken stierven af en één van de boompjes zit onder het mos, een slecht teken – van teveel zuur. Ik vermoed dat dit boompje misschien wel op sterven na dood is. De aan hen toebedeelde standplaats was voorheen een natte plek in de tuin waar vooral Kaukische Berenklauw en een biesachtige grassoort groeiden. Het plantgat is destijds gemengd met potgrond en we hebben best veel aan onderhoud gedaan: organisch materiaal op de boomspiegel gelegd, regelmatig water gegeven tijdens de zomerse hitte, planten in de bladspiegel gezet, kalk en koemestkorrels gegeven.

Gisteren heb ik bij de Moerbeiboompjes een bodem-mengmonster genomen. De grond was gelukkig niet te nat en de structuur was mooi kruimelig en los. Getest met een Ecostyle pH-bodemtest. De pH-waarde bleek ca. 4,5: zuur tot zéér zuur. Voor de Moerbeiboompjes dus veel te zuur!!!! Die hebben kalkhoudende grond met een pH waarde van 5,5 – 7,5 nodig.

pH-testen

Ook van de moestuin heb ik een mengmonster getest: indicatieve pH-waarde was 5,5 – 6 (= gelukkig goed) en van de bloemen-/kruidentuin was de indicatieve pH-waarde 5,5 (aan de lage kant).

Een mogelijkheid om de pH-waarde te verhogen is bekalken. Ik gebruik daarom de relatief zacht werkende zeewierkalk van DCM. Die is overigens nog steeds agressief voor je huid en slijmvliezen (en bodembeestjes), dus geef niet te veel in een keer, draag handschoenen en sta uit de wind!

Bijzonder is dat de pH-waarde logaritmisch is. Dit betekent dat je bij zure grond véél meer kalk moet geven dan bij grond die maar een beetje zuur is (zie ook  info onderaan dit bericht van Ecostyle). Je kan de hoeveelheid kalk die nodig is om te komen van pH 4,5 naar pH 6,5 niet in één keer geven – dat zou een veel te heftige dosis worden. Ik ga mijn Moerbeien dit jaar daarom elk kwartaal wat kalk geven én verteerde stalmest van een biologische melkveehouder uit Arcen.

Je moestuingrond verzuurt elk jaar automatisch een beetje, dus je kunt jaarlijks een onderhoudsbekalking geven van 1 kg / 10 m2.  Ik geef alleen kalk in de moestuin, zo nodig in de bloemen-/kruidentuin en bij de fruitbomen (m.n. steenvruchten).  Verder ga ik vanaf nu kalk toevoegen aan de zelf te maken compost. Steeds een handje kalk toevoegen aan een volle emmer schillen, voordat deze in het compostvat verdwijnt. Zo komt de kalk terecht in de bodembacteriën zelf en wordt de kalk later op een betere en slimmere manier aan je planten vrij gegeven.

Info over de Moerbei:
http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_moerbei.htm

Lezenswaardige boeken over het bodemleven:
* ‘Een hoop Leven’, grond, humus en compost, Roelke Posthumus
* ‘Het bodemvoedselweb’, Jeff Lowenfels Wayne Lewis (zéér boeiend om meer begrip te krijgen wat er in de bodem gebeurt en hoe je planten met het bodemleven samenwerken, maar wel een beetje technisch)

Informatie Ecostyle over zuurgraad en bekalken:
Bijgaand interessante info van Ecostyle over het bekalken van je tuin, o.a. nuttige info over de dosering!

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.