Werken met planteninkt en eco-prints

Het is leuk om planteninkt op waterbasis milieuvriendelijk zelf te maken, hier kun je mooi mee schilderen op aquarelpapier. Ook ben ik aan het  verven en bedrukken van katoen met planten(delen). Ik werk graag plantaardig en kies daarom katoen en papier om op te werken. En verder absoluut geen chemicaliën als toevoeging aan de inkt!

Bijgaand een indruk van het werk en de experimenten van afgelopen weken. Alle inkten die ik gemaakt en gebruik heb op onderstaande foto’s, zijn van planten uit onze eigen tuin. Ik gebruik alleen wat op het moment ruim voorradig is en neem niet meer van de plant meer dan nodig is. Overigens kun je ook goed planten drogen om mee te verven. Printen kun je ook mooi met gevallen of gedroogde blaadjes of bloemen.

Verrassend zijn de kleuren die planten afgeven en hoe ze veranderen met het licht en de tijd en met elkaar. Ook geeft dezelfde inkt een andere kleur op papier als op stof. Er zijn zoveel variabelen, dus je moet wel houden van het experiment.

Planten geven zachte kleuren, ik wil graag laten zien hoe rijk de natuur is en vooral hoe subtiel ze werkt en alles in elkaar haakt. Mensen denken en handelen doorgaans vaak in gradaties van: te veel, te snel en te grof, met de ogen dicht voor alle verwoestende gevolgen voor de natuur.

De natuur geeft ons ondanks alles nog steeds zoveel, alles wat we nodig hebben. Mooie subtiele kleuren zijn te bereiken met weinig. Je hebt maar heel weinig plantenmateriaal nodig om mooie milieuvriendelijke aquarel inkt te maken. Het is boeiend om te zien hoeveel kleurtonen en schakeringen het schilderen met inkt van slechts twee planten oplevert!

Schilderen met planteninkt:

Aquarel met inkt van Oostindische Kers en Amarant
Schilderen met inkten van Salie en Rode Kool
Aquarel met inkt van Bramen en Rode Kool
Dezelfde tekening na 2 uur is een stuk blauwer geworden (en zo gebleven)

Eco-printen:

Print met Amarant-inkt en Amarantblad op kussensloop
Braam inkt
Inkt in de maak om mee te stempelen van Vlierbessen, Guldenroede en Walnoot.

Verven van textiel:

Verfbad van Bloedzuring, het bad heeft inderdaad de kleur van bloed!
Resultaten verfbad Bloedzuring op katoen, warme aardetinten. Het nylon waszakje waar de bloedzuring in zat is diep oranje geworden. Een lichtblauw overhemd geverfd in dit bad werd mooi lila.

Klik op de link om video te starten:

Video: ‘De Onthulling’ Eco-print proef op katoen

Inspirerend:

Video van Natuurmens en kunstenaar Herman de Vries die werkt met o.a. aarde (YouTube)

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.