Slingers opgehangen

Al weken lang is de Haagwinde mij een doorn in het oog. Brandnetel, Zevenblad, Braam en Reuzenberenklauw staan in onze tuin. Maar geen van deze planten vind ik echt vervelend. Wel de Haagwinde. Die kruipt in alle planten en bloemstengels omhoog en draait strak om stengels heen tot in de top. Ik ben al uren bezig geweest om ze te verwijderen. Dit jaar staan ze door de hele tuin en het is moeilijk om ervan af te komen, omdat deze plant via zijn wortels vrijwel onuitroeibaar is. Uitgraven van de wortels en dan verwijderen helpt. Maar aangezien in onze tuin veel vaste planten staan die ik niet allemaal wil gaan uitgraven is dit geen echte optie.

Gisteren zat ik op ons tuinbankje te pauzeren en mijn oog viel op de Haagwinde in de Spar, mijn lievelingsboom. Ineens denk ik dat deze plant zijn slingers van groene hartjes voor ons heeft uitgehangen, overal in de tuin, als dank voor al het werk dat wij hier uitvoeren en de ruimte die we de natuur geven. Dit moment van ‘omdenken’ verandert mijn blik en gevoel bij het kijken naar Haagwinde. Ik ben ineens blij bij het zien van de opgehangen slingers van groene hartjes van deze toch wel mooie plant.

Foto’s van 14 augustus 2021  (klik op de foto voor grotere afbeelding):

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.