Wol verven met planten

Afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het verven van wol met planten. Het beste gelukt is:

  1. Het bad met aluin en ridderzuring. Het eindresultaat  werd mooi heldergeel.
  2. Ingewikkelde tryout met een mooi donker groen als resultaat. Eerst probeerde ik rood of paars te verven met rode kool, rode amaranth, salie en gedroogde peulen van capucijners (blauwschokkers). Het resultaat werd een flets rozig – grijs. Dit vond ik geen mooie kleur en toen heb ik deze wol nog even in het ridderzuring-aluinbad gelegd. Toen was het fletsig rozig – grijs met een zweem geelgroen. Omdat ik had gelezen dat metaaloxiden zorgen voor het ontwikkelen van kleur in het verfbad deed ik hier als experiment twee opgeloste magnesiumtabletjes bij (dezelfde die je normaal inneemt tegen spierkramp). En ja dit was een magische Tita-tovenaar truuk: de wol kleurde prachtig donkergroen!

Alle adviezen die vooraf werden gegeven -en die ik in de wind sloeg- kan ik je aanraden toch ter harte te nemen:

  • Gebruik  alleen oude pannen
  • Ventileer goed, hang niet met je neus boven de pannen
  • Verf het liefst niet in je keuken maar onder een overkapping buiten
  • Pas op met chemicaliën; ook azijn, bakpoeder en magnesium kunnen rare reacties geven!!! Enig chemisch besef van wat wat wel en niet bij elkaar kan is wel nodig.

Luister ook nog even het openingsliedje van Tita tovenaar 🙂

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.