Tomaten kweken – tips

Tomaten oogst augustus 2022

Dit jaar doen de tomaten in de kas het fantastisch! Ondanks dat het nu het vierde jaar is dat er tomaten in de kas staan op dezelfde plek. Vorig jaar deden de tomaten het zeer slecht. Toen was het een vrij bewolkte en natte zomer en hadden we slechts één deur in de kas om te ventileren. Dit jaar is het een warme en droge zomer dus dat is een zeer belangrijke factor waarom het dit jaar goed gaat. Maar daarnaast hebben we dit jaar nog een aantal punten verbeterd, die geleid hebben tot dit succes en die ik graag met je wil delen.

De tomatenplanten
Aan een zijde van de kas hebben we drie gekochte tomatenplanten geplant. Dit zijn een ‘gewone’ ronde rode tomaat, een soort robuuste flinke roma tomaat met een puntvorm onderaan en een cherry tomaat. Deze drie planten waren al lekker groot bij het planten en gaven dus de eerste opbrengst. Vooral de roma-/puntvorm tomaat geeft goede opbrengst. Daarnaast had ik zelf – vrij laat- tomaten gezaaid en opgekweekt. Dit waren coeur de boeuf tomaten, een soort rode wat kleine ronde zoete tomaten (groter dan snoeptomaten), rode cherry tomaten en zwart-rode kleine tomaten (waarschijnlijk  het soort ‘Negro Azteca’). De plantjes waren nogal iel bij het uitplanten in de kas. Met alle naaktslakken in de buurt en ook in de kas, vroeg ik me wel af wat dit nog zou worden…

Bodemverbetering en voorkomen schimmelziektes
Vorig jaar hadden de tomaten al snel en veel schimmelziektes. Omdat de tomaten op dezelfde plek staan als vorige jaren in de volle grond van het kasje, hebben we een aantal maatregelen genomen in de hoop te voorkomen dat de nog aanwezige talrijke schimmelsporen in de bodem van het vorig jaar zich weer zouden manifesteren. Dit is tot nu toe gelukt. De tomatenplanten zijn goed gegroeid en er is goede opbrengst.

Ventilatie
Allereerst is er een extra raam gemaakt in het kasje waardoor de ventilatie veel beter is geworden. Dit is een belangrijke verbetering.

Bodemverbetering
De grond in het kasje was best arm, ook aan humus. In februari heb ik zeewierkalk in het kasje gestrooid (tegen neusrot). Bij het planten van de tomaten heb ik in elk plantgat flink wat DCM bodemverbeteraar Vivimus en een beetje lavameel door het plantgat gemengd ter bevordering van het humusgehalte en het bodemleven en voor de verrijking van de bodem met mineralen. Ongeveer een maand later heb ik tomatenmestkorrels op de grond gegeven (van DCM). Ook heb ik in mei en juni enkele malen zelf gemaakte compostthee gegeven tijdens de gietbeurten. Hiervan zijn de tomatenplanten goed gegroeid.

Hygiëne
Elke tomaat is opgebonden. De bladeren die de grond bereiken zijn weggehaald zodat niet vanaf de bodem schimmel kan ‘opklimmen’. Rond de voet van elke tomaat heb ik enkele malen een laag Heermoes gelegd. Een akker(on)kruid met een schimmelwerende werking. Ik heb het idee dat dit goed heeft geholpen om de schimmelziektes vanuit de bodem te onderdrukken. De naaktslakken lusten werkelijk zowat alles (vooral basilicum) en zijn gevangen met biervallen.

Water
De tomaten krijgen bij de huidige warme zomermaanden één keer per ongeveer 10-14 dagen ruim water. Ongeveer zo’n 7 liter (kleine gieter) bij elke plant.

Oogsten maar!
Vanaf juli oogsten we onze eigen onbespoten, verrukkelijke en gezonde tomaten! De tomaten die ik zelf had opgekweekt vanuit zaad konden we wat later oogsten, maar zijn nog flink gegroeid en hebben goede opbrengst. De zelf gezaaide soorten vind ik toevallig ook het lekkerst! Vooral de coeur de boeuf tomaten vind ik super: heerlijk sappig en zoet. Ook de andere tomaten zijn heerlijk, sappig en zoet van smaak. Dus het scala aan maatregelen werkte goed en is met de oogst de moeite waard geweest. Deze week hadden we enkele kilo’s oogst. Van het overschot willen we tomaten-/groenten-/basilicumsaus maken en invriezen.

Overigens hadden we één geënte komkommerplant gekocht en in de kas gezet. Deze heeft al zeker wel 30 grote komkommers gegeven, de plant loopt nu tegen zijn einde. Maar wat een geweldige opbrengst!  Er is door de kwekers trouwens een truuk uitgehaald met deze geënte komkommerplanten. Ze zijn parthenocarp. Dit betekent dat de vrucht uitgroeit zonder dat er bestuiving/bevruchting nodig is (ja echt!). Kwekers gebruiken bij planten met een parthenocarpe vruchtzetting een foutje van moeder natuur. Maar daarover misschien een andere keer meer.

De komkommerplant is overigens ongeveer hetzelfde verzorgd als de tomaten, maar krijgt wel wat vaker water. Deze hoort ongeveer elke drie dagen, een in de kas aan de warme lucht voorverwarmde gieter water te krijgen. Maar onze discipline laat ook wel eens na. Verder had ik de tomaten maar vooral de komkommer eind juli nog eens wat extra mest kunnen geven en weer een nieuwe laag heermoes.

Volgend jaar wil ik de tomaten nog wat verder uit elkaar zetten, regelmatig en tijdiger dieven of wat inkorten  en sterker opbinden. Stevig tomatentouw is echt nodig bij zware soorten tomaten als coeur de boeuf en de trossen roma’s. Dus wat meer aandacht voor de planten ook in juli en augustus, en wat minder planten zetten.

Foto’s van deze week:

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.