Tussen de seizoenen in

Het is tot nu toe een jaar vol weersextremen. Januari en februari waren zeer grijs en nat met nauwelijks zon. Maart daarentegen was de hele maand vol met zon en geen druppel regen. Tot de laatste dag van maart. Toen sloeg het weer om van zeer zacht naar guur weer met sneeuw en vorst in de nachten. De nacht van 2 op 3 april vroor het -5 oC in Arcen en aan de grond zelfs -6,7 oC. Net nu de Nashiperen en de pruim in bloei staan.

Pruimenbloesem: bevroren. Door de vorst is het hart – het vruchtbeginsel – zwart geworden. Bij niet bevroren bloesems is het vruchtbeginsel nog groen
Bloem van Nashipeer niet bevroren door inpakken van de boom met dik vliesdoek. De andere boom was met dun vliesdoek ingepakt en die heeft meer vorstschade opgelopen.

Zo goed als het kon hebben we voor de vorst gevoelige gewassen afgedekt en de twee Nashiperen ingepakt. Vanochtend hebben we alles weer uitgepakt. De schade lijkt mee te vallen, alleen de fruitbloesems van onze pruimenboom zijn helaas grotendeels bevroren, die konden we niet meer helemaal inpakken. Net zoals vorig jaar 😬. Gelukkig staan de kersen- en appelbomen bij ons nog niet in bloei.  Maart roerde dus zijn staart en april doet tot nu toe ook wat ‘ie wil.

We zitten tussen de winden van het Noorden en het Zuiden in. Maar uiteindelijk zal de zuidenwind gaan winnen en de lente echt gaan doorbreken. In de tuin is ook mooi te zien dat we midden tussen de seizoenen in zitten. Bijgaand wat foto’s van afgelopen dagen.

Nashipeer vol bloemen ingepakt tegen de vorst
Deze bruine kikker kwam tevoorschijn bij het weghalen van graspollen onder het pampasgras. Ik heb dat stukje daarna verder maar met rust gelaten, kon ie zich weer verstoppen.
Bloeiende krokussen van de Velt samenkoopactie van gifvrij geteelde bloembollen 😀 
De kluit van deze molshoop was vanochtend (2022-04-04) nog bevroren
Eind vorig jaar had ik de lavendel weggehaald onder de klimroos tegen de muur van ons huis. Nu hadden we in maart al (voor het eerst) veel bladluis in de roos. Er zijn nog geen lieveheersbeestjes actief. Maar … tot mijn verrassing kwam ik deze helpende grauwe schildwants tegen! Die zat lekker luizen te eten. Ik spuit de luizen weg van de plant met gewoon water in een plantenspuit. En we hebben weer nieuwe lavendelplanten gekocht voor bij de voet van de roos.
Meten is weten. Dat geldt ook voor de pH en de vruchtbaarheid (NPK-gehalte) in de grond. Tot nu toe ziet het er allemaal prima uit!
Op de achtergrond heester met witte bloesem (krentenboompje). Voorgrond: wintersilhouet van uitgebloeide bloemstengels van vorig jaar. Links: heester met uitlopende rode bladknoppen.
Links de groen wordende hazelaar. Achter: de nog kale eiken in wintersilhouet
Aankondiging van de lente: bloeiende Forsythia
Hubertina gevonden! Dit beeldje vond ik pas in kringloopwinkel ‘Boerendans’ in Venlo. Thuis dacht ik ineens: “Ik heb Hubertina gevonden!!!” Oma Bertha, waarnaar onze tuin is vernoemd, had vroeger tijdens haar tuinwerk meestal een schort om (‘scholk’), laarzen (‘staevels’) aan en een hoofddoek (‘kopdook’) om. Ze houdt nu een oogje in het zeil in onze tuin.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.