Watersnood in juli

Hoog water Arcen 17 juli 2021

Op 16 juli 2021 is er na drie dagen van extreme regenval in Belgische Ardennen, het Duitse Ruhrgebied en Zuid-Limburg een watersnoodramp in die gebieden. De anders zo lieflijke riviertjes, zoals de Roer en Geul worden ineens woest kolkende rivieren die alles opslokken aan hun oevers. Zelfs complete huizen! Een echte ramp voor de mensen die dierbaren, hun huis of bedrijf verliezen. En voor alle dieren die verdrinken😢.

Vogels mee op evacuatie vanwege hoog water, 16 juli 2021

In Arcen horen we dat we moeten evacueren en ons tasje moeten pakken. Het doet me denken aan het liedje van Claudia de Breij: “Mag ik dan bij jou?’. We mogen gelukkig logeren bij mijn ouders in de buurt, samen met onze twee vogelvrienden. Dat is trouwens wel gezellig! We krijgen deze dagen vele appjes met blijken van medeleven, waaronder enkele vrienden ❤️ die onderdak aanbieden.

Zondagavond 18 juli mogen we weer naar huis, de dijken zijn veilig bevonden. Vanaf de Maasbrug over de A67 hebben we mooi uitzicht op de Maas. Ik ben onder de indruk van haar breedte en hoe ze zich met haar enorme krachten een weg baant door het landschap met grillige uitlopers naar opzij in de uiterwaarden.

De Maas bij Arcen staat nog heel hoog tegen de sluisdeur….!

Ondanks alle gevoel van onveiligheid bij de mensen, ziet de Maas er verlicht door de oranjerode ondergaande zon erop héél indrukwekkend uit: wat een bak water!!!…..  Ook indrukwekkend is al zichtbare werk dat door de mensen afgelopen dagen is uitgevoerd. Nooddijken zijn aangelegd, vele zandzakken en big bags geplaatst en dijkbewaking met versterking vanuit het hele land.

Arcen kruipt gelukkig door het oog van de naald, met een waterstand van ruim 16 m boven N.A.P. Dankzij alle dijkwerken, overloopgebieden en de hulp van zeer veel mensen vanuit het hele land en Duitsland houden we het dorp droog. We zijn opgelucht en zeer dankbaar dat we ons huis, dorp en tuin droog hebben gehouden.

Knoflook geoogst, juli 2021

De hele maand juli blijft het vrij koel, met grijs en wisselvallig buiig weer. Het wil dan ook niet echt goed groeien in de tuin. De tomaten en augurken groeien weinig uitbundig en de tomaten in de kas krijgen last van schimmel.

Wel hebben we courgettes, aardappelen en knoflook te oogsten en kruiden en bloemen. Dankzij alle regen en groen hebben dit jaar veel rupsen overleefd. We hebben dan ook veel vlinders en bloemen in de tuin 😄!

Vlinderstruiken in de Boekend, gestekt door mijn moeder in 2020

Links:
Bericht over watersnood op Nu.nl

Liedje: ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.