Welkom herfst!

Gisteren was de laatste prachtige dag van de astronomische zomer. Ik was deze dag in Zuid-Limburg met mijn achternichtje aan het vieren met een prachtige wandeling in het kalkrijke heuvelland nabij Eijs en Voerendaal.

We kwamen enkele bijzondere planten tegen specifiek voor de omgeving aldaar,  o.a. de Reuzenpaardestaart (familie van Heermoes), Grote Centaurie (familie van Bergcentaurie) en bloeiende Heggerank, een klimmende bosplant.

De astronomische herfst is gisteren in de namiddag begonnen, het omslagpunt dat de dag net zo lang was als de nacht. Vanaf nu gaan de nachten nog meer lengen. Een wat meer rustige periode in de tuin is aangebroken.

De barometer van oma is inmiddels omgeslagen naar een stand tussen ‘veranderlijk’ en ‘buien en wind’. Het nazomerweer maakt komende dagen dan ook geleidelijk plaats voor herfstweer. We krijgen meer buien en wind en de temperatuur maakt een duikeling. Gelukkig is het in Arcen voor Nederlandse begrippen meestal nog vrij warm.

Met een nieuw aangeschafte partytent en fleece dekentjes, moet het lukken om komende periode nog vaak lekker beschut in de tuin te kunnen zitten en te genieten met een warme drank.

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.