(Wilde) Postelein – Portulaca oleracea

Er groeit een kruipende plant in onze moestuin, waarvan ik eerder dacht dat het een vetplant was. Ik heb hem al laten staan omdat ik vond dat hij de droge grond zo mooi afschermde tijdens de hittegolf, bovendien is hij niet hinderlijk, overwoekerend. We kweken zelf rechtopgroeiende zomerpostelein in de moestuin. Het viel me al op dat deze plant er zo op lijkt. Nu zei mijn vader dat Konijn verspreider is van Posteleinzaden. Inderdaad blijkt na deze opgezocht te hebben de kruipende plant in onze tuin de eetbare Wilde Postelein. Een mooi en gezond kadootje terug van Konijn!

Naam: Portulaca oleracea

Cursus 'Natuurlijke, Voedende & Helende tuin', Hubertinahof ArcenDe naam Portulaca komt van het Latijnse porto (deur), mogelijk vanwege de afvoerende werking en lac (melk) naar het melksap. De naam kan echter ook zijn afgeleid van het Latijnse portula (poort), omdat de zaadddoos met een deksel opent. Oleracea betekent als groente gebruikt of in moestuinen groeiend.

Postelein en gezondheid

De plant bevat veel omega-3-vetzuren, anti-oxydanten, vitamines C, E en beta-caroteen, kalium, kalk en magnesium. Verder tyramine, noradrenaline en dopamine stoffen die de prikkeloverdracht in onze zenuwen helpen. De plant bevat ook veel slijmstoffen, die verzachtend zijn voor huid en slijmvliezen.

Postelein in salade en soep

Postelein is goed bruikbaar rauw in salade met olijfolie, de olie verbetert niet alleen de smaak maar zorgt ook voor een betere opname van de vetzuren in het lichaam.

Daarnaast is dit kruid zeer bruikbaar in soep, gedeeltelijk met groenten zoals prei laten mee koken en op het eind van het kookproces nog wat gemixte postelein even laten meetrekken.

Postelein kompres huid

Uitwendig is dit kruid te gebruiken als papje of kompres voor een gezonde huid, bij acné, een vette huid of eczeem. Eventueel mengen met lijnzaad. De slijmstoffen samen met de vetzuren maken van dit papje een huidoppepper bij uitstek.

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.