Winter in de tuin

In het winterseizoen toont de tuin zich in zijn zeer pure gedaante, met een geheel andere vorm en energie dan in de zomer. Je kan nu het skelet van de tuin goed zien, met zijn paden en vakken, planten met hun uitgebloeide stengels, de boompjes, de compostvaten en het kasje. Dit is een goed moment om na te denken over de inrichting van de tuin.

Misschien geeft de tuin zelf een suggestie: Waar mag de energie dit jaar wat anders gaan stromen? De vaste structuren van je tuin vormen het decor waar in het voorjaar een nieuwe fantastische voorstelling gaat beginnen.

Winter in de tuin: laat bodem, planten en dieren zoveel mogelijk met rust

De tuin vraagt in deze periode om met rust gelaten te worden, zodat de bodem, planten en dieren de winter goed door komen. Alhoewel het nog niet echt heel erg koud is geworden, was er vannacht lichte vorst. Het inzicht is bij mij inmiddels ingedaald dat ik in onze ‘natuurlijke en eetbare tuin’ niet alleen groenten, fruit, kruiden en bloemen kweek. Ik kom er tot rust, kan er intuïtief pionieren en leer veel respect hebben voor de vele planten en diertjes die er mijn levenspad kruisen. Ik kweek er bewustzijn. Alle leven hangt met elkaar samen. Wat we doen heeft invloed op het geheel en het geheel heeft invloed op ons.

Kruiden- en bloementuin
Verschil van inzicht in tuinieren: de buurman heeft in januari zijn tuin omgespit. Ieder tuiniert op de wijze zoals het bij hem past.
Winter in de moestuin

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.