Winter in februari

Het vorig weekend van 6 en 7 februari kregen we ineens te maken met een inval van een snijdend koude Oostenwind. Het sneeuwde twee dagen en nachten achtereen: fijne witte poedersneeuw. Er gold code ‘Rood’ voor het verkeer vanwege ‘Sneeuwduingevaar’.

Van zeer zacht winterweer en zeer hoogwater, waarbij de vogels en dieren zich buiten al klaar maakten voor de lente, duikelden de temperaturen ‘s nachts naar -11oC-15oC. Ook overdag bleef het maar vriezen bij een laag sneeuw van zo’n 15 cm en vlagen zeer koude wind.

We waren gelukkig vooraf gewaarschuwd voor deze echt koude winterweek met matige tot strenge vorst in de nachten. De Kardoen, Rozemarijn en Citroenverbena dekte ik af met stro, noppenfolie of vliesdoek. Extra boodschappen waren in huis met grote verpakkingen vogelvoer, vetbollen en een extra zak appels voor de merels.

De dikke sneeuwlaag in combinatie met de strenge vorst maakt het voor de dieren en vooral ook de vogels buiten zwaar. Ze kunnen geen eten meer vinden door de dikke sneeuwlaag. In het oosten van het land omgeving Eibergen, vroor het 7 nachten achtereen streng met -13 oC gemiddeld. Ook in Arcen was het zeer koud met nachtelijke temperaturen van -11 tot -15oC en overdag -5oC.

Voor de planten is de dikke isolerende sneeuwlaag voorafgaand aan de vorstperiode een ware zegen, ze zijn mooi bedekt tegen de erge vrieskou en uitdrogende wind. Ook is de bodem onder de sneeuwlaag niet bevroren. Hier en daar piept dan ook nog optimistisch een verse molshoop door de sneeuwlaag naar boven. Het wandkasje achter het huis met winterstekken, is ingepakt met kranten en plastic, maar het zal niet vorstvrij zijn gebleven bij deze lage temperaturen. Ik ben benieuwd of de winterstekken dit doorstaan.

De mensen zijn duidelijk blij met deze winterse afleiding. Met een prachtig wit flonkerende sneeuwlaag is het genieten. Behalve veel wandelaars en kinderen met sleeën, zag ik gisteren een langlaufer in het dorp voorbij komen en zelfs gleed een sleerijder getrokken door 4 husky honden langs onze moestuin.

Helder wit, zon-aangestraald licht, valt al dagen achtereen ons huis binnen. Overdag schijnt de zon prachtig aan een blauwe onbedorven hemel. Hoe lang geleden is het al, dat we dit hebben mee gemaakt? De ingeademde lucht is schoon en fris, net als vroeger tijdens de wintersportvakantie in Oostenrijk. Ik dacht dat dit niet meer zou kunnen gebeuren vanwege de klimaatverandering en milieuvervuiling, maar de weergoden beslissen nu gelukkig in ons voordeel. Mogelijk omdat de mensheid zich een jaar lang wat minder op onze planeet heeft laten gelden. Dit hele weekend is het prachtig schaatsweer op vele plassen in Nederland. Misschien – nemen we de klimaatverandering nu serieus.

Vanochtend was ik heel blij toen ik de achterdeur open deed: het voelde buiten niet meer zo akelig koud, maar zelfs al wat zacht aan. De merel man zat al te scharrelen in een gat in het sneeuwdek. Alle vogels buiten hebben weer flink honger. Ik voer ze de hele week al stevig met zaden, vetbollen met zaden en insecten, appels en warm water met daarin opgeloste suiker (bevriest minder snel).

Vanaf vanmiddag zal de sneeuw al wat gaan smelten met de zon erop. Morgen is het dan overdag gedaan met de koude winterweek bij +6 oC. Volgende weekend draait de wind naar het Zuiden en is 13-14 oC voorspeld. We zitten dus in een overgangsperiode – in meerdere opzichten.

Voor deze laatste winterdag, lees ik graag een kort winters tuinverhaaltje (56 sec.) aan je voor, ontleend aan het boekje ‘ Mindfulness voor tuinliefhebbers’, gekregen van onze lieve vriendin Marijke.

Klik op de link voor het verhaaltje (59 sec.): Het Wentelende Wiel

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.