Zaai-experimentjes

Vorig najaar liet ik een aantal planten in het zaad komen, zoals sla en pastinaak. Ook aan de aardappels kwam zaad.  Dit leverde dit jaar enkele kleine ‘Carolina’ aardappelknolletjes op, die ik in 2022 wil poten.

Het zaad van de sla en pastinaak zaaide ik in september 2020 uit. De pastinaak kwam snel op en kwam de winter goed door. Wel ging de pastinaak dit jaar al snel schieten en kwam in bloei, dus om te eten bleef er niet zo heel veel over, maar ik kon er toch wel wat van oogsten. Ik heb de meeste pastinaak inmiddels gerooid. Wat blijkt: de bodemstructuur van de grond waar de pastinaak stond is enorm verbeterd! De grond is mooi los geworden, doordat pastinaak zo diep wortelt, daarnaast werkt hij onkruid onderdrukkend door het rijke blad. Er kamen veel insecten op de gele bloemschermen, die decoratief staan in de tuin en in boeketten. De pastinaak heeft dus op veel vlakken positieve waarde.

Pastinaak, zichzelf uitgezaaid in 2020 en lot van 3-jarige boerenkool

Dan de boerenkool. Ik heb een rij boerenkool het derde jaar overgehouden. In het tweede jaar gaf de boerenkool na bloei en terugsnoei nog een prachtige oogst aan boerenkool, maar dit derde jaar waren de meeste planten toch aardig op. De planten liepen wel uit na de bloei, maar er kwamen weinig verse loten meer aan. Ik heb het blad vandaag geoogst en maak er een stamp van met aardappels, pastinaak en een gebakken ui, een kruidige  en smakelijke stamp. Mierikswortelsaus is hier heerlijk bij en bevordert de spijsvertering van wat zwaardere gerechten zoals kool. Wat van de wortel raspen in dikke yochurt of kwark met een beetje mayonaise erbij en je hebt een heerlijke pittige Mierikswortelsaus!

Het gevormde sla zaad vorig najaar, wierp ik meteen uit op een schoongemaakt stukje grond als soort van groenbemestingsexperiment.  Als groenbemester had dit weinig zin, er werd weinig groen meer aangemaakt voor de winter. Wel hadden we zeer vroeg dit jaar al verse sla te eten zonder hier moeite voor te hebben hoeven doen. Inmiddels staat er nu weer sla te bloeien en het zaad ga ik binnenkort weer zaaien. Ik heb ook snijbiet en mosterdblad in het zaad laten komen en eind augustus uitgezaaid, deze staan er beide al goed op.

Er zitten inmiddels aardig veel slakken in de tuin, naaktslakken, grotere huisjesslakken (Segregijnslak) en de kleinere tuinslakken. Ik zet ze steeds een eind verderop en hoop dat de kikkers, padden en vogels ze verorberen. We hebben ook heel veel kikkers en padden in de tuin dit jaar en ik zag pas zelfs een heel klein babysalamandertje in de moestuin! Waarschijnlijk een jonkie van de kleine watersalamander. De grote naaktslakken begraven zich overdag in de grond of verstoppen zich onder gebladerte. De slakken vinden de bloemen van pompoen en courgette erg lekker en vreten ze liefst helemaal op. Het is dus wel slim hier af en toe schoon te maken en niet teveel te mulchen bij nat weer.

Groene pompoen, lekker soort maar erg groot voor 2-persoons huishouden, wel zo’n  5 kg

Aangezien er ook mollen, woelmuizen en vogels in onze tuin zitten is er gelukkig geen sprake van een echte slakkenplaag. Er valt voor ons nog genoeg te oogsten. Zoals appels, pompoenen, prei, wortels, bonen, courgette, kool en herfstframbozen, mmmm!

Yin Yang boontjes of: Orca boontjes
Kruiden om te verwerken in een spread met geroosterde hazelnoten: lavas, koriander, tijm en basilicum

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.