Ziekte en behandeling

tekening libelle

Afgelopen maanden stonden voor mij in het teken van ziekte en behandeling, waardoor ik niet zoveel in de tuin werkte. Ik wandel elke dag hele stukken. Dat doet me goed, zowel lichamelijk als mentaal. Gisteren wandelde ik anderhalf uur langs de Maas en over rustige weggetjes rond het dorp, om te eindigen in onze tuin. Het was zeer rustig met dieren onderweg. Nergens zaten zoveel vogeltjes dan in onze Hubertinahof! Daar floten ze dat het een lieve lust was. Kleine vogels zaten hoog in de elzen en merels snoepten rond de appelboom. Heerlijk! Nu valt in onze tuin ook van alles te halen voor vogels: resten fruit, bloemzaden, insecten, beschutting door hoge bomen en groenblijvende planten en niet teveel verstoring door mensen en huisdieren. Er sprong een ranke eekhoorn vanuit de notenboom in de eik. Erik kwam een kleine watersalamander tegen met wieden.

Tuinbouw vol bestrijdingsmiddelen

De tuinbouwakkers rond Arcen worden vrijwel allemaal bespoten met bestrijdingsmiddelen, daar word je niet vrolijk van als je langs zo’n bruine platgespoten akker wandelt. Al dat gif maakt de bodem en grondwater ziek, verspreidt zich door de lucht over grote afstanden en maakt dier en mens ziek. Gelukkig hebben we als voorbeeldbedrijf wel een biologische melkrundveehouder in het dorp. Mijn huisarts belde om te vragen hoe het ermee gaat. Ze vertelde dat er momenteel ‘een kankerexplosie’ gaande is in Nederland. Leefstijl en leeftijd spelen een rol, maar ook alle milieuvreemde stoffen daarvan ben ik overtuigd. Inmiddels krijgt 1 op de 7 vrouwen (!) borstkanker, veel mannen krijgen prostaatkanker, er zijn veel gevallen van darmkanker, huidkanker en allerlei andere soorten kanker. En dat ook bij steeds meer jonge mensen en kinderen.

Bloemen en kanker

Als je ziek bent, krijg je van lieve bezoekers vaak cadeaus, zoals een boeket bloemen. Bloemen uit bloemenwinkels worden tijdens de teelt flink bespoten met gif. Wat een anticlimax: zo puur lijkende prachtige bloemen, maar ze zitten vol onzichtbaar gevaarlijk gif!  Ik kreeg een kleurrijke bos bloemen afkomstig van de plaatselijke bloemist en ik kreeg een kleurrijke bos bloemen uit een biologische pluktuin. Ook pluk ik zelf regelmatig een prachtig boeket uit eigen tuin (onbespoten uiteraard). Na een week haal ik altijd de slechte bloemen uit de vaas, snij de stengels opnieuw af en ververs het water. Dan staan ze nog wel een week mooi. Van de bloemen van de bloemist gingen de stengels van verwelkte bloemen niet rotten en stinken. Van de onbespoten boeketten gingen de slechte bloemen wel rotten en stinken, het normale proces in de natuur. Mijn idee is dat de bestrijdingsmiddelenresten op het reguliere boeket, de rottingsbacteriën dood maken. Overigens bleven beide soorten boeketten met goede behandeling net zo lang staan, ongeveer twee weken.

Doodsoorzaak dochter van Franse bloemist erkend: kwam door pesticiden

Afgelopen week was in het nieuws dat een bloemiste in Frankrijk gelijk kreeg van de rechter. Haar dochtertje overleed op 10-jarige leeftijd aan leukemie. De rechter achtte het bewezen dat het meisje leukemie kreeg door de dagelijkse blootstelling van de moeder aan bestrijdingsmiddelen door haar werk als bloemiste, toen ze zwanger was. Een ontzettend triest bericht. Wel heel goed dat dit nu in het nieuws komt, zodat mensen zich meer bewust worden van de gezondheidsrisico’s van het aanwezige gif op sierbloemen en sierplanten.  Kon je het maar lichtgevend fluorgroen zien zitten, dan kochten mensen het niet. Naar aanleiding van dit treurige nieuws adviseerde een hoogleraar in Nederland om ‘de handen te wassen na het in de vaas zetten van een boeket bloemen van de bloemist’. Waarom adviseert deze man niet om bestrijdingsmiddelen te verbieden in de sierbloemen en -plantenteelt???

Gelukkig met gifvrije bloemen

Gelukkig kun je de prachtigste bloemen en planten gifvrij in je eigen tuin kweken, een goede methode. En vraag bij tuincentra en bloemenwinkels naar biologisch geteelde bloemen en planten. Hebben ze die niet, ga dan weg!!! Dan gaan de winkels ook wel op zoek naar bioteelt. Er zijn biologische bloemen- en plantenkwekers, die moet je nog wel met het vergrootglas zoeken. Maar neem s.v.p. die moeite! ’s Winters zijn er zover ik weet (nog) geen biologische bloemen te koop, ’s zomers kun je terecht bij verschillende meestal biologisch werkende pluktuinen. Versier je huis ’s winters gewoon met iets anders dan bloemen: een kaarsje, mooie stenen, een mooi kleed, een mooie kamerplant, of enkele takken mooi groen uit de tuin van groenblijvende struiken. O ja, en gooi oude boeketten bloemenresten niet bij het GFT, maar bij het grijze afval. Anders blijven we deze plantenresten met  gif maar recyclen.

Boeket uit eigen tuin
Gun jezelf en de natuur het allerbeste!

Het lijkt me supergaaf om samen met anderen in het dorp een kleine biologische planten- of bloemenkwekerij op te zetten. Maar het beste word ik nu niet overmoedig: ik mag eerst verder gaan herstellen. Ik ben de artsen en verplegers dankbaar en probeer zelf bij te dragen aan mijn herstel door zo gezond mogelijk te eten, ontspanning te zoeken en te blijven bewegen. Gelukkig beginnen er alweer plannen te borrelen. Na ziekte volgt vaak herstel, een detox proces kan hierbij helpen. Dit geldt ook voor onze grond en akkers. De natuur doet altijd haar werk en zoekt zelf naar een nieuwe balans als iets verstoord is. Laten we onszelf en onze natuur het allerbeste en gezondste gunnen, en koop producten zonder gif.

Reageren?

Stuur me een e-mail.

 

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Haar beroep was milieukundig adviseur (1990 - 2022). Ze volgde een 4-jarige opleiding kruidengeneeskunde (2005 -2009). Momenteel volgt ze een opleiding voor ecologisch tuinontwerper (2023). Carolien geeft jaarlijks de meerdaagse cursus bij Hubertinahof: 'Natuurlijke, voedende en helende tuin'. Het liefst werkt en geniet ze in haar tuin.