Zomerfruit oogsten en verwerken

Er is nu veel klein fruit in de tuin te oogsten, waaronder zwarte bessen, kruisbessen, kersen, aardbeien, ‘braambozen’ en frambozen. De vogels pikken graag een hapje mee. Afschermen is bij onze tuin gelegen aan een bosrand echt nodig, willen we wat oogsten. We hebben de bosbessen inmiddels hermetisch afgesloten met een ‘gaastunnel’ gevormd door gaasnet van 10 x 2 m, gespannen over gebogen pvc-elektriciteitsbuizen.  Vorige jaar aten de vogels alle bosbessen op, vooral de duiven en merels. Dat gaat ze dit jaar niet lukken. Ook van de aardbeien hadden we dit jaar geen oogst, totdat er provisorisch kippengaas over heen ging. Dat hielp gelukkig goed en nu oogsten we dagelijks heerlijke aardbeien.

Koop geen dun zwart gaas, dat zien de vogels niet, ze vliegen erin en kunnen erin blijven hangen. Het is echt niet leuk als je ‘ s morgens een dode of verstrikte vogel bij je fruit vindt!! Er is tegenwoordig bij de bouwmarkten/tuincentra helder groen of blauw vogelgaas verkrijgbaar met voldoende dikte en stugheid, zodat vogels dit zien en er minder gauw in vliegen en in kunnen blijven hangen. Let hier dus goed op als je vogelgaas koopt!! Op de punt van drie hoge in de grond gestoken bamboestokken met eraan bungelende cd’s, zitten regelmatig drie grote onverschrokken platbuiklibelles op de uitkijk. Net de ‘drie musketiers’.

Vlaamse Gaai op bezoek

Vreemd genoeg hangen er nog heel veel kersen in de oude verwilderde kersenbomen, die krijgen de vogels niet op. En wij ook niet, we komen er niet bij vanwege de hoogte. Dit jaar heb ik  geen enkele spreeuw gezien (?) die waren er vorig jaar wel in kersentijd.

Gisteren schrok ik, want ik was vlakbij de overvolle al ingescheurde kersenboom toen er plots een oorverdovend gekraak klonk, ik rende een stukje weg – toen viel na een felle onweersachtige knal een boom om. Gelukkig niet de kers, maar een boom in de net daarachter gelegen bosrand. Een goede waarschuwing. Na de oogst laat ik eens een boomverzorger naar de oude kersenbomen kijken, of die er een stuk af kan halen. Het moet immers ook veilig zijn in de tuin.

Enkele korte video impressies:
Video 1
Video 2
Video 3

Auteur: Hubertina

Carolien is opgegroeid tussen de planten op de tuinplantenkwekerij van haar ouders. Van beroep is ze milieukundig adviseur en adviseert bedrijven en overheden op het gebied van milieu en energiebesparing. Uit de wens om zelf meer ontspanning te vinden en het contact met de natuur te herstellen, volgde ze een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Carolien kweekt zelf kruiden, bloemen, groenten en fruit in eigen moestuin en maakt kruidengeneeskundige toepassingen voor zichzelf en de mensen om haar heen.